1. javna samoorganizirana menza


“Reševanje trenutne krize študentske prehrane mora preseči reševanje zastarelega sistema študentskih bonov. Potrebujemo konkretne rešitve, ki ne bodo zagotovile le blago nižjega doplačila za obrok v gostinskih obratih. Študentom in študentkam naj se zagotovi ugoden, zdrav, raznolik ter celovit obrok! Sistem naj bo vključujoč za vse študente ne glede na njihov socialni in zdravstveni položaj.

V najkrajšem možnem času naj se začne razprava o ustanavljanju študentskih menz, ki bi zagotavljale že opisane naloge sistema študentske prehrane. Študentske menze naj bodo izključene iz delovanja prostega trga, ki določa visoke cene le te. Študentska hrana naj postane neprofitna in naj ne služi zagotavljanju zaslužka privatnih gostinskih lokalov. Rešitev ne bomo našli znotraj obstoječega sistema, ki se mu rok trajanja podaljšuje v nedogled. Potrebujemo nov, inkluziven, zdrav in socialno naravnan sistem študentske prehrane: MENZE ZDAJ!”

Zato so se v Poslanskem klubu GLAS in listah ZLŠD, Možgan MF, FODEM FDV, Magistruum PeF, LiLaSti FKKT, lista P.M. AGRFT ter med ostalim proaktivnim pa kritičnim študentstvom odločili, da v naslednjih tednih, ko za večino poteka izpitno obdobje, organizirajo javne samoorganizirane študentske menze, zagotovijo vsaj nekaj brezplačnih obrokov in opozorijo na nevzdržno situacijo trenutne ureditve študentske prehrane.

-Prva javna samoorganizirana študentska menza bo potekala na Filozofski fakulteti v Ljubljani, 18.1.2023, med 11:30-16:00h. Akcijo bo otvorila tiskovna konferenca s pričetkom ob 11:30h.
-Za študente bodo pripravili 100 zdravih obrokov, ki bodo študentom na voljo zastonj.
-Prosijo nas, da v duhu samoorganiziranja sami poskrbimo za pribor in krožnike in s tem dokažemo, da smo študenti sposobni samoorganizacije.
– Obrok, ki ga bodo stregli bo veganski in tako vključujoč za čim širšo skupino študentov in študentk.

Študent je lačen, zahtevamo sistem drugačen!

Pozivamo tudi k podpisu peticije za menze!

Deli članek