3. javna samoorganizirana menza


“Sistem študentske prehrane se je znašel v krizi in vedno manj dosega namen, s katerim je bil zastavljen – zagotoviti zdrave in ugodne obroke za študentsko populacijo. Nedavno nazaj se je pri večini ponudnikov zvišala cena doplačila, čemur so sledile obljube o povišanju subvencije, da se ta višja cena popravi nazaj. Mi pa opozarjamo, da zgolj vrnitev na prejšnje stanje ni dovolj, in da so potrebne precej večje spremembe. To vemo predvsem študentje in študentke Medicinske fakultete, ki v neposredni bližini faksa nimamo svoje menze in so nam za kosilo na voljo le ponudniki hitre prehrane in restavracija, ki se ob opoldanskem navalu zelo hitro zapolni.

Zahtevamo sistem, ki bo študentom in študentkam zagotovil ugoden, zdrav in celovit obrok, ne glede na socialni in zdravstveni položaj.
Naš namen je začeti razpravo o ustanavljanju študentskih menz, ki bi zagotavljale že opisane naloge sistema študentske prehrane, saj zgolj subvencioniranje gostinskih lokalov ni dovolj.

Z javno menzo, že tretjo zapored, kot obliko protesta dokazujemo, da za zdrav in inkluziven obrok ne potrebujemo 3,5€ bona in čez to še 5,5€ doplačila.”

– Tretja javna samoorganizirana menza bo potekala na Medicinski fakulteti (pred vhodom na Korytkovi) v Ljubljani, 22.2.2023, med 11.30 in 16.00 uro.
– Za študente in študentke bodo pripravljali zdrave obroke, ki bodo seveda zastonj
– Ker strmijo k čim manjši uporabi embalaže za enkratno uporabo nas prosijo, da sami prinesemo pribor in krožnike
– Obrok, ki ga bodo stregli bo veganski, da so čim bolj vključujoči
– iščejo tudi pomoč pri organizaciji in kuhi. Če si zainteresiran/-a, da bi pomagal/-a, jim prosim piši na mmf.lista@gmail.com

Potrebujemo nov, inkluziven, zdrav in socialno naravnan sistem študentske prehrane.
Študent je lačen, zahtevamo sistem drugačen!

Pozivamo tudi k podpisu peticije za menze!

Deli članek