DAN ŽENSK – DAN ZA NAKUPOVANJE?!?


Odziv na Shopping izlet v Primark Gradec v organizaciji ŠOU v Ljubljani ob osmem marcu (povezava do FB dogodka: https://www.facebook.com/events/807360956123484/)

Že zelo dolgo je od časov, ko je bil Mednarodni dan žensk dan, ko se je opozarjalo in spominjalo na boj žensk za svoje pravice in osvoboditev. Povod za uvedbo tega praznika je bila stavka tekstilnih delavk, ki so protestirale proti nehumanim delovnim pogojem v New Yorku leta 1909. Od takrat je minilo že 109 let.  Skoraj je že mimo obdobje, v katerem je ta dan pomenil nakupovanje rož in otroško izdelovanje darilc za matere. Vse bolj pomeni priložnost za organiziranje dogodkov za ženske, ki imajo pogosto nazadnjaško in stereotipno vsebino, končno pa si ga je prilastil tudi trg, ki na ta dan ženskam ponuja posebne popuste v trgovinah in brezplačne pijače v lokalih. Vse to je žalitev in izraz nespoštovanja do boja žensk, ki naj bi se ga na ta dan spominjale. Degradacija je dosegla vrhunec s “Shopping izletom”, ki ga na letošnji 8. marec organizira Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, podpirajo pa ga g3spirits – podjetje za distribucijo alkoholnih pijač, dva fitness kluba in podjetje Cockta.

V času, ko se še vedno borimo proti pandemiji statistično prevladujočega moškega nasilja nad ženskami, seksizmu, mizoginiji in vse slabšemu ekonomskemu stanju žensk napram moškim, je naravnost kriminalno, da študentska organizacija dan žensk in ženske na sploh povezuje z nakupovanjem. Za ženske, ki jih Študentska organizacija pokroviteljsko imenuje “dekleta”, naj bi bilo nakupovanje “najljubše darilo” in celo najboljša terapija! Zakaj je tako, ali bolj natančno, zakaj obstaja to prepričanje? Komu in zakaj dajemo svoj denar pri prostočasnemu nakupovanju? Seksistična in potrošniška družba nam je vcepila prepričanje, da smo ženske vredne spoštovanja le, če smo privlačne in lepe ter nas zasula z maso produktov, od katerih lepotna in oblačilna industrija ustvarjajo gromozanske dobičke, tudi na račun izkoriščanja poceni delovne sile. Ženske nismo po naravi nagnjene k nakupovanju kot prostočasni aktivnosti. To je nizkoten predsodek in stereotip. Za predsodke o ženskah pa je znano in dokazano, da škodljivo vplivajo na samopodobo in položaj žensk v družbi, enako velja za spolno objektivizacijo, ki ženske prikazuje kot objekte za ugodje drugih in ne kot polne osebe.

Če ima Študentska organizacija Univerze v Ljubljani le kanček spoštovanja do boja za pravice žensk in zavedanja o škodljivosti spolnih stereotipov, bo dogodek odpovedala oziroma ga prestavila na drug datum ter se ob osmem marcu izjasnila o svojih stališčih do seksizma in položaja žensk, kar dolguje vsem študentkam, ki naj bi jih zastopala.

Zato vse študentke in ostale ob dnevu žensk raje kot v ‘šoping’ vabimo na protest na Kongresnem trgu ob 16.00, kjer bomo med drugim zahtevale tudi konec takšnemu škodljivemu stereotipiziranju in pokroviteljskemu odnosu do žensk. 

FB dogodek protesta: https://www.facebook.com/events/190418091720539/

 

Delovni odbor za feminizem, Iskra

Deli članek
,