En svet, en boj: Solidarnost z Grčijo!


V Iskri izrekamo glasno podporo grškemu ljudstvu, ki bo na nedeljskem referendumu odločilo o pogojih svoje prihodnosti. Instituta ljudskega soodločanja se bojijo elite po vsej Evropi. Bruseljski tehnokrati, nacionalne buržoazije in nevoljeni predstavniki kapitala so ob vzorni odločitvi grške vlade, da bo nečloveške pogoje za odobritev novih kreditov dala v presojo ljudstvu, zavzeli protidemokratično držo in celo na glas napadli to odločitev. Temu se ni za čuditi, saj so oni namreč tisti, ki lahko zaradi tega pogumnega koraka izgubijo največ.

Sramotno je poslušati religiozno nekritični dogmatizem o uspešnosti in nujnosti varčevalne politike s strani večinskega dela slovenske ekonomske “stroke” in vladnih političnih predstavnikov, ki kljub nepregledni množini dokazov (podprtih s strani Nobelovih nagrajencev in nedavno celo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) samega), da varčevanje ni ekonomsko vzdržno v času krize in da je za ponoven dvig grškega gospodarstva nujen vsaj delen odpis dolga; vztrajajo na svojih preživetih, protiljudskih in anti-demokratičnih pozicijah. Očitno ne gre za zveličano Resnico ampak boj za ohranitev neoliberalne hegemonije v politiki in gospodarstvu EU, na površju katere se zaradi vseh njenih kontradikcij pojavlja vse več razpok.

Grški boj ni le grški ampak je boj vseh progresivnih gibanj, ki vznikajo po Evropi in predstavljajo prvo resno nevarnost nadvladi kapitala v zadnjih desetletjih. Grški NE bi za evropske elite pomenil začetek konca, zamajal bi temelje vladajoče ideologije in globoko zarezal v zaprt politični prostor. Drznil bi si misliti pravičnejšo družbo, temelječo na sodelovanju in ne na izkoriščanju.

Zato skupaj z Grkinjami in Grki izrekamo glasen NE Evropi ponižanja, izkoriščanja in konkurence, da bomo lahko kmalu rekli DA Evropi dostojanstvenosti, solidarnosti in tovarištva.

11667422_671051293038750_2769522509775374644_n

 

Deli članek
,