ISKRIN OBVESTILNIK, APRIL 2018


Pozdravljeni/e! V društvu Iskra v mesecu aprilu in maju pripravljamo kar nekaj dogodkov, na katere vas želimo povabiti z našim aprilskim obvestilnikom. Poleg tega pa smo vam dolžni povedati še vse, kar smo počeli v marcu. Lepo vabljeni/e k branju!

KAJ PRIPRAVLJAMO?

OKOLJSKI SEMINAR 3: TRAJNOSTNA MOBILNOST

Delovni odbor za okoljevarstvo v aprilu in maju organizira okoljski seminar 3, v sklopu katerega se bodo zgodili trije dogodki na temo trajnostne mobilnosti. Najprej vas vabimo na razpravo (Ne)trajnostna mobilnost in zdravje: Se vozimo v bolj zdravo prihodnost?, ki bo ta četrtek, 19. aprila, ob 18. uri na Medicinski fakulteti (več: FB dogodek).

Poleg razprave vas vabimo še na:
– okroglo mizo: Za revne in delavce prijazen promet (sreda, 25. april, ob 19. uri na Filozofski fakulteti, več: FB dogodek)
– filmski večer: The Human Scale (četrtek, 10. maj, ob 18. uri na Fakulteti za arhitekturo, več: FB dogodek)

Pripravljamo pa tudi kratko animacijo na temo trajnostne mobilnosti, za kar pozorno spremljajte Iskrin FB profil.

BEAUVOIR, NAŠ ČAS IN “MI”

Delovni odbor za feminizem v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani in z Društvom za promocijo žensk v umetnosti Mesto žensk pripravlja konferenco z mednarodno udeležbo Beauvoir, naš čas in ‘mi’, ki bo potekala ta petek, 20. aprila, na Filozofski fakulteti s pričetkom ob 9.40. Le nekaj dni po 14. aprilu, 32. obletnici smrti Simone de Beauvoir, bomo razpravljale o tem, zakaj je njeno pisanje še vedno aktualno ter poskušale premostiti prepade med filozofijo, marksizmom in feminizmom. Celodnevni program konference najdete na FB dogodku.

LAN PARTY

Delovni odbor za tehnologijo prav tako ta petek, 20. aprila, vabi na LAN party, na katerem pripravljajo turnir v računalniški igri Counter Strike Source. Za sodelovanje se je potrebno prijaviti na tej povezavi: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdBYsxo7VHBpNpidn-tlHnw3SBuMRqPhQ7xxr-rq7Qw7M4yYQ/viewform, prijaviš pa se lahko sam ali s svojo ekipo (največ trije člani/ice). Dobimo se na Fakulteti za računalništvo in informatiko ob 16. uri, vabljen/a vsak/a “študent/ka by day, gamer/ka by night” (več: FB dogodek).

SPLETNA REVIJA INTERREGNUM

Z vami delimo prvi prispevek Iskrinega novega projekta – spletne revije INTERREGNUM (glej: http://interregnum.si/), v kateri bomo v naslednjih tednih objavljali poglobljene prispevke in krajše komentarje na aktualno politično dogajanje v Sloveniji in širše.

S prvim prispevkom “Zatiranje, odpor, vodstvo – prispevek k strategiji razrednega boja” se sprašujemo, kako v procesu razrednega boja ločiti vzrok od posledice, centralno od perifernega, pomembno od trivialnega? Toplo vabljeni/e k branju!

BILO JE MARCA

PROTEST 8. MAREC

Ob dnevu žensk, 8. marca, smo se zbrale na Kongresnem trgu na protestu (več: FB dogodek). Namesto proslav, rož in bonbončkov smo zahtevale resno obravnavo položaja žensk v naši družbi in konkretne rešitve za izboljšanje le-tega. V luči prihajajočih volitev smo opozorile na načine zatiranja žensk ter istočasno od odločevalcev in odločevalk zahtevale, da naše zahteve za izboljšanje družbenega položaja žensk vključijo v svoje politične programe.

Naše zahteve so zbrane v feminističnem manifestu (klik), foto utrinke iz protesta pa najdete na tej povezavi (klik).

JAVNA TRIBUNA “ZA DOSTOJNO DELO” 

Z vami delimo naše stališče (klik) do prekarnih oblik zaposlitve, ki smo ga konec marca predstavili na javni tribuni “Za dostojno delo” v organizaciji Gibanje za dostojno delo in socialno družbo.

“Del prekarnih zaposlitev predstavlja tudi študentsko delo, ki je posredovano s strani zasebnih ponudnikov. Prvotno mišljeno kot občasno in začasno delo študentov in študentk, je to preraslo v eno izmed bolj izkoriščanih oblik “zaposlitve” na trgu dela. Podatki kažejo, da je od vseh zaposlitev preko študentske napotnice kar 30 – 40 % takih, ki ustrezajo rednemu delovnemu razmerju. S celovito prenovo trga dela in novim načinom urejanja, ki bi ukinil zasebne posredovalce dela ter uvedel posredovanje dela centralizirano (recimo preko zavoda za zaposlovanje), bi bilo šele mogoče te nekonsistentnosti in nepravilnosti urediti.”

Na voljo pa je tudi video posnetek celotne javne tribune. Vabljeni/e k ogledu!

JAVNA RAZPRAVA O ZVIS-U

Konec marca je Delovni odbor za visoko šolstvo organiziral Javno razpravo o ZVis-u na Filozofski fakulteti, kjer smo govorili o javni službi, javni dostopnosti rezultatov raziskovanja, načinih vodenja univerze in omejevanju vpisa z vpisnimi pogoji (več: FB dogodek). Gorazd Kovačič, predavatelj na Oddelku za sociologijo FF UL, nam je pripravil predstavitev različnih definicij javne službe in zahtevah glavnih protagonistov. Jaka Trilar, predsednik Študentske organizacije Slovenije, pa je razložil, zakaj so se zahteve ŠOS ustavile pri financiranju športne vzgoje.

Hana Radilovič, vodja seminarja “Znanje v dobi kapitalizma in individualizacije” je predstavila svoj pogled na industrijske raziskave znotraj ožajoče se sfere javnega, Branka Kalenić Ramšak, prorektorica UL, pa je opozorila na glavno nevarnost obstoju univerze: slabo financiranje, saj se gospodarski rasti navkljub količina sredstev za visoko šolstvo še naprej zmanjšuje.

V Delovnem odboru za visoko šolstvo bomo intenzivno nadaljevali z delom, saj kljub konjunkturi glavna nasprotja na področju visokega šolstva ostajajo nerešena – in ni videti, da bi kogarkoli to resno skrbelo.

FILMSKI VEČER: RACING EXTINCTION

Na začetku aprila pa je Delovni odbor za okoljevarstvo organiziral filmski večer na Filozofski fakulteti, kjer smo si ogledali dokumentarec Racing Extinction. Slednji govori o dobi antropocena (dobi človeka), ko smo priča pospešenemu izumiranju množice živih bitij, še posebej pa se osredotoči na najbolj ogrožena morska bitja.

Po ogledu filma je sledila še kratka diskusija s Timotejem Turkom Dermastia (Morska biološka postaja Piran; doktorski študent in mladi raziskovalec), kjer smo odprli temo o trgovanju z ogroženimi morskimi vrstami ter o regulacijah, ki jih predpisuje Evropska unija. Razmišljali smo, kaj lahko zoper tega stori posameznik in se vprašali, če je individualna praksa dovolj ali pa so za ohranitev morskega ekosistema potrebne širše družbene spremembe.

PROŠNJA ZA DONACIJE

Če si že zaposlen/a in prejemaš plačilo za svoje delo, te zelo lepo prosimo, da nam solidarno nakažeš poljubno donacijo, ki nam bo zelo olajšala delo in so-omogočila izvedbo vseh planiranih projektov.

Študentska Iskra je neprofitno študentsko društvo, kar pomeni, da je naše financiranje omejeno na članarine članov/ic in priložnostne projektne prihodke. Vse delo, opravljeno za društvo in v dobro širši študentski populaciji, opravljamo neplačano. Udeležbe na sestankih, javni shodi, predaje pisem, vse to počnemo zato, da zastopamo glas študentstva; tam nismo po dolžnosti, kot so uradni študentski predstavniki, temveč se organiziramo kot progresivni, angažirani študentje/ke, katerih glas je pogosto nezastopan in neslišan. Vse naše aktivnosti in dogodki, namenjeni javnosti, so rezultat našega prostovoljnega dela in dobre volje.

Če smo te prepričali in želiš Iskri nameniti del sredstev, lahko to storiš z nakazilom na račun Študentskega društva Iskra odprt pri Delavski hranilnici (TRR: SI56 6100 0000 4335 277; Referenca: SIOO; Koda namena: CHAR – Dobrodelno plačilo; Namen: Donacija v podporo študentskemu društvu). Iskrena hvala!

KONTAKTIRAJ NAS, PRIDRUŽI SE!

Za več informacij o aktualnem dogajanju v Študentskem društvu Iskra odklikaj na našo spletno stran, spremljaj naša Facebook in Twitter, poglej na naš You Tube kanal, se naroči in redno prejemaj naš obvestilnik!

Prijaviš se preprosto tako, da nam pišeš na naš elektronski naslov (studentska.iskra@gmail.com) ali na FB stran. Z veseljem in brez zadržkov lahko povabiš prijatelje in prijateljice ter znance, da nam sledite in spremljate relevantne informacije za vse pripadnike študentskih vrst in širše.

Deli članek