KAJ JE NASILJE NAD ŽENSKAMI?


Ko govorimo o nasilju, zlasti pa o nasilju nad ženskami, je bistveno razumeti odnos med nasiljem in močjo. Pri nasilju gre za izkazovanje, vzpostavljanje, doseganje in utrjevanje moči nad drugimi. Ta moč nad drugimi, drugim, drugo – uveljavlja neposredno poslušnost in pokorščino ter premaguje odpor. Nasilna dejanja nad ženskami so praviloma povezana z vprašanjem moči, dominacije, mizoginije oziroma sovraštva do žensk.

Najpogostejša oblika nasilja nad ženskami je intimnopartnersko nasilje. Največja verjetnost je, da bo žensko posilil, pretepel, zalezoval in fizično napadel moški, s katerim je še ali pa je predhodno bila v intimnem razmerju. Intimnopartnersko nasilje je sicer skupni pojem za različne oblike nasilja ter taktike agresivnega in nadzorovalnega vedenja. Slednje v kontekstu intimnega odnosa izvaja en partner nad drugim, drugimi, drugo. Izraža se lahko v fizičnih ali spolnih zlorabah in napadih; pogosto pa vključuje tudi (predhodne) psihične in ekonomske zlorabe, ki so prav tako uničujoče.

Femicid v obliki intimnopartnerskega umora ženske je praviloma zgolj vrh ledene gore, pred katerim je storilec dolga leta psihično, fizično, spolno trpinčil in zlorabljal partnerko. Na vsako umorjeno obstaja na stotine pretepenih, posiljenih in ustrahovanih. Nasilje nad ženskami v zasebni sferi ima epidemične razsežnosti, prizadeva pa ženske vseh starostnih skupin, v vseh obdobjih življenja ter ženske vseh kultur, ras, spolne usmerjenosti in fizičnih sposobnosti.

Vir: Podreka, Jasna. Bila si tisto kar je molčalo. Znanstvena založba Filozofske fakultete, 2017.

Ker je vsak femicid preveč, se bomo na letošnji mednarodni dan žensk, 8. marca 2023, zbrale na Kongresnem trgu v Ljubljani ob 16.00.

Deli članek
,