Okolje in politika ZDA


Komentar se nanaša na prispevek, objavljen na portalu Think Progress, 22. julija 2016.

V začetku prejšnjega meseca je odbor za platformo demokratske nacionalne konvencije podal najodmevnejšo izjavo o nujnosti ukrepov zoper podnebnim spremembam v zgodovini katerekoli izmed glavnih ameriških strank. Platforma vidi podnebne spremembe kot veliko grožnjo ter ključen izziv našega časa. Kot izhodiščne usmeritve navaja boj proti podnebnim spremembam, torej gospodarstvo, ki temelji na čisti energiji in zagotavljanju okoljske pravičnosti.

Predstavljeni pa so bili tudi bolj konkretni ukrepi, kot sta na primer prehod na čiste vire energije (50 % elektrike iz čistih virov energije v prihodnjih desetih letih) in zmanjševanje izgub energije v ameriških domovih, šolah, bolnišnicah ter pisarnah preko energetsko učinkovitih izboljšav. Poleg tega platforma predvideva še posodobitev električnega omrežja in optimizacijo čistosti ter učinkovitosti ameriške proizvodnje. Ti in drugi ukrepi naj bi zagotovili milijone novih delovnih mest, zato usmerjanje k zeleni energiji ne varuje samo okolja, temveč lahko pomaga tudi ameriškemu prebivalstvu. Demokrati prav tako menijo, da bi morali biti ogljikov dioksid, metan in drugi toplogredni plini obdavčeni do te mere, da odražajo svoje negativne eksternalije. S temi dodatnimi sredstvi bi lahko ZDA pospešile prehod na čiste vire energije ter tako še dodatno prispevale k doseganju zastavljenih podnebnih ciljev.

Skoraj diametralno nasprotje pa predstavlja republikanska platforma, ki trdi, da okoljski ekstremisti znotraj demokratske stranke skušajo ohranjati iluzijo okoljske krize. Odmevna je tudi izjava Trumpa, da so podnebne spremembe le potegavščina. Platforma, ki je še leta 2008 prepoznavala, da je človeška aktivnost povečala prisotnost ogljika v atmosferi ter, da je treba nujno ukrepati, v letu 2016 predlaga prepoved EPA-e (Enviroment protection agency), da bi regulirala izpuste ogljikovega dioksida.

Izpostaviti je potrebno še dejstvo, da strankarska platforma ni obligatorna, kjer v ospredje pride izbira Tima Kainea za podpredsedniškega kandidata demokratske stranke. Medijske elite so ga sicer sprejele kot odlično izbiro, vendar pa je njegovo stališče do fosilnih goriv zelo zaskrbljujoče, saj Kaine še naprej podpira fracking, prav tako pa ne nasprotuje 885 kilometrov dolgemu atlantsko-obalnemu plinovodu. V praksi njegovo imenovanje za podpredsedniškega kandidata potrjuje strah levo profilirane populacije, da progresivna retorika Hillary Clinton ne bo trajala dlje kot do konca konvencije. Ameriške tendence pa so izrednega pomena, saj ZDA skupaj s Kitajsko prispevajo kar 40 % globalnih toplogrednih plinov in si brez njihovih prizadevanj ne moremo predstavljati brezogljičnega sveta.

Deli članek
,