ORKANA HARVEY IN IRMA ZAHTEVATA KONEC ZANIKANJA PODNEBNIH SPREMEMB


Dva orkana – Harvey in Irma – sta v zadnjem času za sabo pustila uničujoče posledice na ameriških tleh. Prvi je z močnimi sunki vetra, obilnim deževjem in katastrofalnimi poplavami najbolj prizadel ameriški zvezni državi Teksas in Louisiano. Drugi pa je v zadnjih dneh pustošil po otokih srednje Amerike. Orkan Irma, ki je bil razglašen za enega najmočnejših orkanov v zadnjih sto letih, naj bi ta konec tedna dosegel obalo Floride.

Politični odločevalci bi se morali prenehati sprenevedati in sprejeti znanstveno sprejeta dejstva, ki jasno pokažejo, da je moč in pogostost orkanskih neviht, direktno povezana s podnebnimi spremembami. Prvič, z dvigovanjem gladine morja, ki ga povzroča globalno segrevanje, orkani povzročijo veliko višje valovanje, ki obalna območja poplavlja veliko dlje v notranjost otokov oziroma polotokov, kot bi jih sicer. Drugič, toplejša atmosfera lahko zadržuje več vodne pare, ki napajajo nevihto, zaradi česar so padavine še toliko bolj intenzivne in uničujoče, sploh zaradi poplav, ki jim sledijo.

Toda ameriški predsednik Trump in njegova administracija podnebne spremembe še naprej zanikajo, obtožujejo podnebne znanstvenike, da želijo nastalo tragedijo politizirati in diskreditirajo medije, ki orkane povezujejo s podnebnimi spremembami. Kot je v intervjuju za spletni medij Jacobin povedala novinarka Emily Atking (povezava spodaj) je politiziranje takšne naravne nesreče v trenutnih razmerah nujno potrebno. Odločitve glede podnebnih sprememb so najprej politične in vplivajo na človeška življenja, saj so ravno državljani oziroma prebivalci prizadetih območji tisti, ki utrpijo največje posledice naravnih nesreč. Ob tem pa veliko vlogo igrajo mediji in njihovo reprezentiranje takšnih dogodkov. Novinarji bi morali pri poročanju javnost obveščati o tem, kako so podnebne spremembe in z njimi povezane napačne politične odločitve pripeljale do uničujočih vremenskih razmer. Le učinkovit pristop k dolgoročnemu reševanju vzrokov nastanka podnebnih sprememb, ki bi moral spremljati reševanje njihovih trenutnih posledic, bo lahko naravne katastrofe omilil.

People pick up debris as Hurricane Irma howled past Puerto Rico after thrashing several smaller Caribbean islands, in Fajardo, Puerto Rico September 6, 2017. REUTERS/Alvin Baez

Ne pozabimo.

Zgornja primera naravnih katastrof lepo pokažeta, koga podnebne spremembe najbolj prizadenejo v kontrastu s tem, kdo jih v največji meri povzroča. V večini je za nastalo segrevanje ozračja odgovornih 100 svetovnih korporacij, ki proizvede 71 % globalnih emisij in vlade, ki jih opravičujejo in varujejo. Zato se nam upravičeno lahko zdi nedopustno, da za okoljsko škodo, ki jo korporacije povzročajo, na koncu plača vsak zemljan, najbolj pa ljudje na območjih, kjer že danes vidimo učinke podnebnih sprememb.

Več o tem:

 

Deli članek
,