Pismo samoorganiziranih študentk_ov ob izgubi pravice do bivanja v študentskih domovih


Pred kratkim je študentsko javnost pretresla novica, da bi naj nekatere študentke in študentje ob prehodu na drugo stopnjo študija izgubili pravico do bivanja v študentskih domovih. To naj bi bila posledica birokratske napake, situacija pa naj bi se že uredila za vse študentke in študente. Temu pa ni tako, 21 študentk in študentov, ki so na drugi stopnji zamenjali študijski program, bi se kljub vsemu moralo v roku osmih dni izseliti iz študentskih domov. Taka odločitev, ki odvzema možnost do subvencioniranega bivanja tistim, katerih nadaljevanje študija je odvisno od te možnosti, je nedopustna in diskriminatorna do teh 21 študentk in študentov, zato zahtevamo, da se bivanje v študentskih domovih v tem študijskem letu zagotovi VSEM, ki ustrezajo pogojem, tudi 21 študentkam in študentom, ki so na drugi stopnji zamenjali študijski program. Spodaj prilagamo še pismo, ki so ga spisali in naslovili na MIZŠ ter na javni zavod Študentski domovi v Ljubljani.

Spoštovana ministrica Dr. Maja Makovec Brenčič, spoštovana direktorica Zavoda Meta Škufca,
v zaključnih dneh meseca septembra je bilo večje število stanovalcev Študentskih domov Ljubljana podvrženih izrednemu stresu, saj smo dan za dnem čakali na uradne informacije o naši prihodnosti bivanja v študentskih domovih v tekočem študijskem letu 2015/2016. Skrbelo nas je, ali bomo prisiljeni v iskanje novega bivališča na neizprosnem trgu nepremičnin in v času, ko so se že začele študijske in ostale obveznosti. Sredi oktobra, po zasedanju izredne seje, ki se je odvijala dne 15. oktobra 2015, smo bili naposled obveščeni, da so nam naši predstavniki uspeli izboriti pomembno odločitev; študenti, ki so diplomirali in nadaljujejo študij na drugi stopnji, bodo lahko na podlagi dogovora (med Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS), Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), Študentskimi domovi Ljubljana (ŠDL) in Študentskim svetom stanovalcev študentskih domov v Ljubljani (ŠSS)), ostali v svojih sobah. Niso pa nam zaupali zelo pomembne podrobnosti in sicer tega, da so tisti, ki so zamenjali študijski program na drugi stopnji, preprosto izpadli iz dogovora.

Menimo, da je nedopustno ločevati študente na takšen način ter vas pozivamo, da prekličete to odločitev in jo prestrukturirate tako, da bo ta dogovor enakovredno obravnaval in zajemal vse študente, ki so se znašli v tej nezavidljivi situaciji. Posledice oktobrskega dogovora se namreč kažejo v nepravičnih in popolnoma nepričakovanih izselitvah študentov iz javnih študentskih domov. Vse to se namreč odvija sredi študijskega leta, kar povzroča hude psihične obremenitve, ki med drugim onemogočajo tudi normalno opravljanje zahtevanih študijskih obveznosti.

V vsakem primeru želimo obrazložitev pravne podlage, ki tiste, ki so zamenjali študijski program na drugi stopnji, diskriminira in razločuje od ostalih študentov, ki so bodisi zgolj za nekaj dni izgubili status študenta zaradi diplomiranja, ali pa opravili izpis in vpis v zelo kratkem intervalu, tako da jih pomanjkljivi informacijski sistem ni zaznal kot kršilce.

V upanju na ugodno rešitev vas lepo pozdravljamo,
skupina samoorganiziranih stanovalcev Študentskih domov Ljubljana

Deli članek
,