PODNEBNI ŠTRAJK JE FEMINISTIČEN ŠTRAJK!


Jutri, v petek 3. 3. 2023, je pet minut čez eno podnebni štrajk – v Ljubljani in v Mariboru. Nujno je, da se ga udeležimo!

Podnebne spremembe se naslavlja kot skupno katastrofo, ki bo na vse ljudi vplivala enako. To ni res! Podnebne spremembe se dogajajo že ta trenutek zdaj, nekje izraziteje kot drugje. Prisotna neenakomerna razporeditev moči in socialne razlike vplivajo na pravice, vloge in sposobnosti različnih družbenih skupin.

Posledice podnebne krize ženske prizadenejo prej kot moške. Delavke prej kot kapitaliste. Upokojenke prej kot korporativne lobiste.

Podnebni zlom se ne bliža več, ampak je tukaj! Sušna obdobja so intenzivnejša, požari so poleti že neustavljivi, poplave nas vedno znova presenetijo, zime pa so nevzdržne. Astronomske položnice za ogrevanje nam jasno sporočajo, da smo povsem odvisne od zemeljinih surovin, vojn in političnih odnosov nacionalnih držav. Ženske smo prve, ki trpimo pomanjkanje hrane zaradi suše, inflacije, od vojne opustošenih polj in povišanih cen osnovnih živil. Ženske smo prve, ki smo prikrajšane za varno in dostojno bivanje. Pred nasiljem se moramo zatekati v varne hiše, zaradi podnebnih sprememb prečkamo meje nacionalnih držav, da najdemo še znosne pogoje za življenje. Zaradi patriarhalne vloge skrbnice je na ženskih plečih skrb za otroke in starejše. Sprejemanje političnih odločitev za našo prihodnost pa je v globalnem smislu domena tistih, ki svoje privilegije topijo v kapital.

Jutri štrajkamo, ker so podnebne spremembe, globalno segrevanje in okoljski zlom nevzdržni. Ker sta kapitalizem in neenaka porazdelitev produkcijskih sredstev nevzdržna. Ker je nevzdržen patriarhat. Ker je že preveč naših sester umrlo.

Jutri štrajkamo, čez 6 dni protestiramo!

Deli članek
,