Podpora Akademski solidarnosti v Zagrebu


V Iskri izražamo podporo gibanju Akademska solidarnost, ki se v Zagrebu v teh dneh bori za neodvisnost akademskega izobraževanja in proti vdoru Cerkve ter njenih nazadnjaških vrednot na Filozofsko fakulteto. Dogajanje je del širše ofenzive nove vlade in konzervativnega političnega konglomerata proti progresivni misli na Hrvaškem, zato se mu je treba najostreje zoperstaviti. Akademski solidarnosti in ostalim študentom, profesorjem ter zaposlenim želimo veliko sreče v boju, uspešno izvedbo napovedane tribune in ubranitev ter izboljšanje univerze kot prostora za kritično mišljenje in boj.

Prilagamo prevedeno izjavo Akademske solidarnosti:

V javnosti se že nekaj let govori o konzervativni kontrarevoluciji, ki se je pod novo vlado še pospešila – od prvotne najave “registra izdajalcev”, preko napadov na svobodo medijev in vse pogostejšega javnega zastraševanja “nesprejemljivih” s strani najvišjih krogov. Po drugi strani so ekonomski modeli, ki se jih bo udejanjalo pričakovani in predvidljivi – od privatizacije, preko nadaljnje komercializacije zdravstva do še naprej nezadostnega financiranja znanosti in izobraževanja. A vendar, nekateri vidiki konzervativne kontrarevolucije širši javnosti ostajajo še vedno popolnoma neznani.

Medtem ko so nadaljnja komercializacija, poblagovljenje/komodifikacija in privatizacija visokega šolstva pogosto v žarišču političnih bojev že od leta 2008-9, pripravljajo ob nadaljnjem zmanjševanju proračunskega financiranja znanosti in izobraževanja na visokošolskem področju tudi ofenzivo drugačne vrste. Zdaj se odvija načrt, da se zagrebško Filozofsko fakulteto (ki se jo, upravičeno ali ne, smatra za utrdbo progresivne misli) povezuje z ničemer drugim kot Katoliško teološko fakulteto (Katolički bogoslovni fakultet – KBF).

Ni jasno po katerem logičnem kriteriju bi se lahko družbeno-humanistična fakulteta (na kateri se študira in predava jezike, arheologijo, sociologijo, psihologijo in podobne znanstvene predmete) lahko združilo z ustanovo, na kateri se izobražujejo učitelji verouka, cerkveni orglarji in različni katoliški birokrati.

Seveda, logika tu nima nobene zveze z ničemer. V tuzemeljski sferi je govora o političnih “dealih” običajnega tipa – bivši dekan FF Damir Boras je leta 2014 potreboval glasove Teološke fakultete, da bi bil izvoljen za rektorja Univerze v Zagrebu, ideja integracije FF in KBF pa mu tudi ideološko ni tuja (dovolj se je spomniti prvega medijskega nastopa rektorja Borasa o “biblijskih vrednotah”). Integracijo FF in KBF so poskušali popolnoma netransparentno in pod mizo doseči že takrat, a ker to združevanje zaradi odpora Filozofske fakultete ni uspelo, se je sklenitev dogovora zamaknila za dve leti.

Trenutni dekan Filozofske fakultete Vlatko Previšić je v vseh aspektih naslednik predhodnega dekana in njegov “igralec”. Zato tudi ne čudi, da zdajšnja uprava FF z manipuliranjem javne razprave na fakulteti poskuša na silo sprejeti neznatno spremenjen in še vedno netransparenten dogovor FF in KBF (na škodo svojih študentov in profesorjev), pri čemer se ne odrekajo niti grožnjam, saj se posameznim oddelkom daje vedeti, da ne bodo dobili novih docentskih mest, če ne pristanejo na sklenitev dogovora s KBF.

Četudi postavimo drobno politikantstvo in dejstvo, da se z nasilnim sprejemanjem takega dogovora kršijo tudi številni fakultetni predpisi, na stran. Zares zaskrbljujoč je pomen nečesa takšnega v širši sliki. Brez dvoma je govora o napadu na sekularnost visokega izobraževanja, o nadaljnjem poskušanju prepleta Cerkve in države, o poskusu še bolj čvrste integracije verouka v osnovno in srednje šolstvo (verouk bo v prihodnje skladno s tem načrtom poučevala oseba, ki bo hkrati tudi profesor hrvaščine, angleščine, sociologije, filozofije, ipd.) Gre tudi za praktično neposreden politični napad na fakulteto, ki jo lahko trenutna oblast vsaj deloma smatra za disidentsko in uporno, saj z nje prihaja cela vrsta javnih intelektualcev, ki se ne strinjajo s konzervativnimi zamislimi nove oblasti, FF pa je bil v preteklosti tudi vir več študentskih gibanj, ki so nasprotovala ekonomskim usmeritvam te (in prejšnjih) vlad.

Po napadu na svobodo medijev, po napadu na “uporne” nacionalne manjšine, ob najavljenih napadih na pravice in življenjski standard delovne večine, politični konglomerat, ki poganja konzervativno kontrarevolucijo (in se ne more zvesti le na trenutno vladajoče stranke) to namerava doseči še z napadom na največjo družbeno-humanistično fakulteto v državi.

Pobuda Akademska solidarnost izraža svoje ostro nasprotovanje takim napadom na Filozofsko fakulteto v Zagrebu in z gnusom zavrača totalitaristično infiltracijo konzervativnega političnega konglomerata v vse pore družbe. Najavljamo, da se bomo aktivno borili proti integraciji Filozofske fakultete in Katoliške teološke fakultete ter tudi ostalim negativnim tendencam v visokem izobraževanju – od komercializacije, komodifikacije in privatizacije do nasilne retradicionalizacije in klerikalizacije.

Želimo svobodno in odprto univerzo, pripravljeno na kritično preizpraševanje sveta okrog sebe, ne pa univerze, ki deluje kot pes čuvaj sistema in promotor ozkoglednih ter nazadnjaških idej, ki služijo le zaščiti tenutnega statusa quo.

 

Deli članek
,