PODPORA USTVARJALNI PLATFORMI INDE


Poskusi preganjanja in zapiranja avtonomnih prostorov s strani oblasti se kar vrstijo. Ob začetku letošnjega leta smo izgubili Argo, avtonomni prostor v Izoli, zdaj pa je na udaru še UP INDE, ustvarjalna platforma, ki je vzniknila v bivši zapuščeni tovarni Invalidske delavnice v Kopru. Oba avtonomna prostora, ki sta tudi edina v primorski regiji, spadata pod lastništvo slabe banke DUTB.

V petek, 13. januarja, je uporabnike UP INDE na vhodu pričakalo obvestilo o nujni izselitvi do konca tega meseca, saj naj bi šlo za življenjsko nevarno območje, pri čemer navajajo azbest, s katerim so pokriti določeni deli objekta, ki pa jih Indejanci/ke sploh ne uporabljajo za izvajanje svojega programa. Tovariši/ce na Obali so na obvestilo nemudoma odgovorili, se lastnikom objekta zahvalili za skrb za zdravje ter jih obenem informirali, da so prostore, v katerih sami delujejo, že počistili in odstranili vse zdravju nevarne odpadke, zato ne vidijo razloga, da mi med sanacijo morali zapustiti prostore. Gre namreč še za edine avtonomne prostore na tem območju, ki temeljijo na svobodnem, neodvisnem, neprofitnem in kritičnem delovanju, zaradi česar so tudi trn v peti prevladujoči liberalni ideologiji in njenim zagovornikom. Kot alternativna platforma, brez vsakršnega sistemskega financiranja, so v skoraj dveh letih organizirali in izvedli vse od socialnih programov (pomoči beguncem in brezdomcem), športnih aktivnosti (ponovno vzpostavili skate park, izvajali delavnice plesa, samoobrambe, itd. ), okoljevarstvenih, delovno-sanacijskih akcij (in drugega restavratorskega in konzervatorska dela), do kulturnih programov, ki obsegajo več kot 300 koncertov, okroglih miz, filmskih večerov, razstav in drugega. In vse to zgolj z neverjetnim osebnim angažmajem in potrebo po zagotavljanju alternativnega prostora, ki bo dejansko zapolnil vrzel pri zagotavljanju in izpolnjevanju potreb mladih, ki že dolgo presegajo zmožnosti uresničevanja v obstoječem sistemu. Navsezadnje je UP INDE nastal tudi zaradi podobne zgodbe, ki se je v Kopru odvila pred leti, ko so občinske oblasti zaprle in izpraznile prostore mladinskega centra, mlade pa za nekaj časa vrgle na cesto.

Takšnim praksam privatnega lastninjenja, izvajanja različnih oblik nasilja ter posmehovanja ljudem, ki imajo že tako najmanj socialne varnosti z argumentacijo, da so nepotrebni in odvečni, odločno nasprotujemo in podpiramo uporabnike/ce UP INDE v skupnem boju! Niso nepotrebni in odvečni, temveč so še kako potrebni in nujni ter ravno zato nevarni tistim, ki si v svojih domenah prizadevajo ohraniti množicam nevzdržno stanje. S skupnimi močmi se borimo dalje in komaj čakamo, da bomo lahko v začetku februarja z obsežnim in bogatim programom praznovali drugo obletnico obstoja UP INDE.

Deli članek
,