Protest 8. marec: Patriarhat ubija!


Patriarhat ubija! Odvrzimo patriarhat na smetišče zgodovine!

Na mednarodni dan žensk, 8. marca, protestiramo. Proti obstoječemu stanju. Proti patriarhatu.  Ker je nevzdržen.

Patriarhat je družbena struktura, v kateri moški dominirajo nad ženskami, LGBTQIA+ skupnostjo in otroki. Družbeni privilegij moških se kaže skozi različne oblike izkoriščanja, nasilja, poniževanja, nadzora teles in dojemanja žensk kot lastnine. Z zasebno lastnino pa lahko lastnik počne karkoli. Lahko jo tudi ubije.

Čeprav živimo v družbi, v kateri naj naj bi bili vsi enakopravni – to naj bi nam zagotavljale ustava, zakonodaja in različne institucije – pa je realnost močno prepredena z neenakostjo. To se kaže v normalizaciji spolnega nasilja, seksizma in v tem, da ženski glas v javnem prostoru ni slišan v enaki meri kot glas moških. Najjasneje se patriarhat izraža skozi nasilje, ki ima za posledico ženske smrtne žrtve.

Femicidi so umori ali uboji žensk, samo zato, ker so ženske. Femicidi so ospoljeno morilsko nasilje. Najpogosteje so femicidi posledica heteroseksualnega intimnopartnerskega nasilja. Najpogosteje se zgodijo tekom procesa, ko žrtev femicida poskuša od nasilnega storilca oditi, ga zapustiti in prekiniti intimnopartnerski odnos.

Lani je bilo v Sloveniji zabeleženih 12 femicidov. V letošnjem letu sta se zgodila že 2. Vsaka številka pomeni eno ugasnjeno življenje ženske. Vsaka je preveč.

Na letošnji mednarodni dan žensk, 8. marca 2023, se bomo zato zbrale na Kongresnem trgu v Ljubljani ob 16.00.

Spomnile se bomo umorjenih. Opozorile bomo, da jih je ubil patriarhat. Zahtevale bomo, da se s patriarhatom soočimo, od pristojnih institucij bomo zahtevale ukrepe, od družbe pa, da spolnega nasilja ne tolerira več!

Deli članek
,