Zakaj (na) študentske volitve?


Konec oktobra spet dobimo priložnost izbire poslancev, ki bodo v našem imenu sedeli v zboru študentske organizacije ŠOU v Ljubljani. Tam bodo sedeli dve leti, za udeleževanje sej in svoje delo pa bodo prejemali plačilo. Njihova najpomembnejša naloga bo vsako leto sprejeti proračun te organizacije, ki letno znaša okrog štiri milijone evrov, ki jih prinesejo koncesijske dajatve iz študentskega dela. Proračun določi dejavnosti, ki jih bo ŠOU v naslednjem letu izvajal.

Študentska organizacija je pred leti nastala z namenom zastopanja interesov in pravic študentov. Vanjo smo z vpisom na Univerzo v Ljubljani avtomatsko včlanjeni vsi študentje, torej govorimo o naših interesih in naših pravicah. Svoj namen uresničuje z denarjem, ki smo ga z delom preko napotnice prislužili sami ali pa so to storili naši prijatelji in kolegi. Študentske organizacije se namreč financirajo neposredno s koncesijskimi dajatvami iz študentskega dela. Tako vsi, ki delamo preko napotnice, plačujemo nekakšen “davek” za svojo študentsko organizacijo. V preteklih letih so se naši interesi prehitro omejevali na nekaj komercialnih žurov, dragih potovanj, o katerih smo slišali bolj malo, podjetniških delavnic in kakšen brezplačen smoothie na semester.

Nihče ne pravi, da je z žuri in smoothiji karkoli narobe. Sami po sebi ne delajo škode. Je pa narobe, da uradna študentska organizacija služi samo temu, skupnih širših interesov in pravic pa nekako ne najde. In to v času, ko nam na vrata trkajo šolnine ali druge oblike komercializacije študija. V času, ko študiramo kolikor dolgo se le da, saj nas po izteku statusa študenta čakajo slabe izkoriščevalske zaposlitve ali pa preprosto brezposelnost.

Študentska organizacija s takšno širino in takšnim proračunom, predvsem pa dejstvom, da je uveljavljena že več desetletij, bi lahko bila nosilec družbenih sprememb. Lahko bi bila glas vseh tistih, ki glasu trenutno nimamo. Lahko bi povezala vse prekarne delavce z vsemi študenti – bodočimi prekarnimi delavci – ki moramo zahtevati delavske pravice, ki nam pripadajo. ŠOU ima že danes vse potenciale, da jasno in glasno zastopa naše interese pred državo in razmerami na trgu. Vedno. Ne le takrat, ko lahko iz tega zastopanja kakšen posameznik kaj pridobi. Za to potrebuje le rahlo spremembo v svojem delovanju.

Le rezultat volitev poslancev v študentski zbor bo vplival na delo, ki ga bo ŠOU opravljal v naslednjih dveh letih. Torej na projekte, ki bodo izvedeni, in na tiste, ki ne bodo. Na vse, kar ŠOU je in na vse, kar ŠOU ne bo. Rezultat volitev bo vplival tudi na način opravljanja tega dela. Na mero, do katere bomo v delovanje vključeni študentje. Na to, koliko, kdaj, kaj in koga bo zastopala naša organizacija. Na vse to bo vplival rezultat volitev. Za rezultat volitev smo odgovorni mi.

Izbira poslancev v študentskem zboru je pravica vsakega študenta. Ko ta študent pogleda, kaj se v študentskem zboru vsako leto dogaja, ta pravica hitro postane dolžnost. Sploh zato, ker na letošnjih volitvah dejansko imamo izbiro. Izbiro, ki je širša od tebi in meni ljubše barve balonov, blokcev ali kulijev. Z volitvami lahko poskrbimo, da bodo skupni problemi mladih slišani in tudi – kaj več kot le kozmetično – popravljeni. Poskrbimo lahko, da bo jutri ŠOU za vse pomenil več kakor danes.

Deli članek