6. samoorganizirana študentska menza


Sistem študentske prehrane se je znašel v krizi in vedno manj dosega namen, s katerim je bil zastavljen – zagotoviti zdrave in ugodne obroke za študentsko populacijo. Pri ponudnikih so se višale cene doplačil, čemur so sledile obljube o povišanju subvencije, da se višja cena uredi. Mi pa opozarjamo, da zgolj vrnitev na prejšnje stanje ni dovolj, da so potrebne precej večje spremembe.

To vemo predvsem študentje in študentke Medicinske fakultete, ki v neposredni bližini faksa nimamo svoje menze ter so nam za kosilo na voljo le ponudniki hitre prehrane pa restavracija, ki se ob opoldanskem navalu zelo hitro zapolni.

Zahtevamo sistem, ki bo študentom in študentkam zagotovil ugoden, zdrav ter celovit obrok, ne glede na socialni pa zdravstveni položaj.

Naš namen je začeti razpravo o ustanavljanju študentskih menz, ki bi zagotavljale že opisane naloge sistema študentske prehrane, saj zgolj subvencioniranje gostinskih lokalov ni dovolj.

Z javno menzo, že šesto zapored, kot obliko protesta dokazujemo, da za zdrav in inkluziven obrok ne potrebujemo 3,5 € bona ter čez to še 5,5 € doplačila.

Šesta javna samoorganizirana menza bo potekala 8. 11. 2023 na Medicinski fakulteti (pred vhodom na Korytkovi) v Ljubljani, med 12.00 in 15.00.

Par dodatnih informacij:
– Za študente in študentke bomo pripravljali zdrave obroke, ki bodo seveda zastonj.
– Ker strmimo k čim manjši uporabi embalaže za enkratno uporabo, vas prosimo, da sami prinesete pribor in krožnike.
– Obrok, ki ga bomo stregli, bo veganski, da smo čim bolj vključujoči.

Se vidimo!

Pozivamo tudi k podpisu peticije za menze!

Deli članek