MINISTER ZA DELO POZABIL NA DELOVNO ŠTUDENTSTVO


Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je dolžan vsako leto z inflacijo uskladiti minimalno plačo. Kljub prizadevanjem sindikatov, da bi se minimalna plača dvignila toliko, da bi lahko izravnala vedno višje stroške osnovnih potrebščin, jo je pristojni minister Luka Mesec uskladil z interesi gospodarske zbornice zgolj za 4,2 odstotka, kar je tudi minimalna zakonsko možna višina uskladitve. To pomeni, da se je minimalna plača za polni delavnik kljub vrtoglavi inflaciji, ki jo doživljamo, dvignila za pičlih 24 € neto. 

Na kar pa so tako minister kot mediji in študentske organizacije popolnoma pozabili, pa je zakonsko nujna uskladitev minimalne študentske postavke. Ta po ZUJF-u ne sme biti nižja od minimalne plače in jo prav tako določi minister za delo. Gre za administrativno preprost postopek, ki bi ga minister moral opraviti že na samem začetku novega koledarskega leta. Minil je že cel mesec, odkar je v veljavi nova minimalna plača, o uskladitvi minimalne študentske postavke pa ni ne duha ne sluha. 

Z vsakim dnem, ki gre mimo, je vsak študent delavec oškodovan. Z vsako uro dela je vsaki študentki delavki sporočeno, da je njeno delo tako zelo necenjeno, da ni vredno niti realne višine enakega plačila za enako delo, kot je bilo opravljeno eno leto nazaj. 

Spomnimo; Levica je leta 2021 takratnega ministra Cigler Kralja ob prepozni uskladitvi minimalne študentske postavke celo pozvala k odstopu in povrnitvi vseh neizplačil urne študentske postavke. Zakaj torej sedaj minister iste stranke Levica že mesec po veljavi nove minimalne plače sploh ne pomisli na študente? Gre za dvojna merila ali pomanjkanje spomina? 

Če gre za slab spomin ali slabo poznavanje zakonodaje, opomnimo, da ima minister Luka Mesec pristojnost določiti minimalno študentsko postavko na višji znesek, kot je višina minimalne plače le nižja ne sme biti. To uskladitev lahko naredi povsem sam, brez izrecnega dovoljenja premierja Roberta Goloba, muhavosti poslancev ali diktata gospodarske zbornice. 

Zato v Iskri odločno zahtevamo, da minister novo minimalno študentsko postavko dvigne za 8,2 odstotka, kar je tudi znesek, s katerim so v letošnjem letu uskladili pokojnine. Pomembna je solidarnost med mladimi in starejšimi! 

Študentsko delo je socialni korektiv. Njegov namen je, da si študentke-proletarke, ki največkrat prihajajo iz delavskih družin, zagotovijo hrano, streho nad glavo in dostojen študij. Gre za način preživetja, ker so državne in druge vrste štipendij prenizke in nedostojne. Gre za prekarno obliko delovnega razmerja, ki je kljub predvidevanju, da gre za začasno in občasno naravo dela, v večini primerov kar prikrito stalno delovno razmerje, nujno za preživetje iz meseca v mesec. Taka oblika dela je najbolj pod udarom kapitala, saj ne omogoča odpovednega roka, pravice do plačane malice, bolniškega nadomestila ali drugih osnovnih delavskih pravic, ki bi študentkam delavkam omogočale socialno varnost. Minimalna postavka je dejansko edina varovalka, ki delavno študentstvo varuje pred samovoljnim ravnanjem kapitalista. 

Pristojnega ministra pozivamo, da minimalno študentsko postavko nemudoma dvigne za 8,2 odstotka! 

Deli članek