10. samoorganizirana študentska menza


17. 4. od 12. do 15. ure Iskra, Lista demokratičnega študentstva in Sindikat Mladi Plus pred Fakulteto za matematiko in fiziko ponovno organiziramo menzo – tokrat jubilejno deseto.

Že od januarja lani aktivno opozarjamo na neznosen sistem študentske prehrane: ponudnikov je vsako leto manj, doplačila vse višja, ponudba vse bolj nezdrava in pusta, večina prav tako ne ponuja izbire za študentke in študente s prehranskimi posebnostmi. Trg preplavljajo ponudniki hitre prehrane; kakovosten, zdrav in nasiten obrok praviloma zahteva polno doplačilo, kar je za večino študentk in študentov na dolgi rok finančno nevzdržno.

Cene hrane letijo v nebo, subvencije se medtem tu in tam zvišajo le za nekaj centov. Javni izdatki ne dohajajo inflacije, denar se iz proračuna še naprej pretaka k zasebnikom, ki jim je interes študentstva zgolj postranskega pomena. Gostinci se raje posvečajo donosnejšim turistom, ki nas rinejo iz centra že tako nepopisno drage prestolnice, študentski dom pa marsikomu preprosto ne nudi pogojev oziroma sredstev za pripravo hrane.

Rešitve torej ni znotraj obstoječega sistema, ki ga obvladuje kapital, ampak v vzpostavitvi javnih in neprofitnih menz, kjer bo študentstvo lahko obedovalo – zastonj! Obenem je treba organizirati, ohranjati in krepiti javne prostore za študij, druženje in povezovanje, ustaviti masaker kapitala nad socialno državo in se odločno zoperstaviti privatizaciji javnih površin in drugih storitev.

Javne menze študentke in študente razbremenijo nakupovanja in kuhanja hrane ter pomivanja posode preko podružbljanja reproduktivnega dela in odpravo nepravičnega sistema, ki stremi edino za dobičkom, ne pa za blagostanjem študentstva. Menze koristijo tako študentstvu kot študentskim in drugim delavcem v strežbi. Tem bi uvedba sistema javnih menz omogočila dostojno zaposlitev, kjer ne bi bili podvrženi različnim oblikam pritiskov, ki jih nad njimi izvajajo delodajalci na prostem trgu.

Prihodnjo sredo tako vabimo pred FMF na vključujoč (veganski, brezglutenski) in seveda brezplačen obrok. Naše sporočilo je sedaj že jasno: MENZE ZDAJ! Poleg tega pa vabimo, da se udeležite protesta 1. maja ob 16. uri na Kongresnem trgu.

Deli članek