4. Kakšen potencial ima ŠOU?


Kot organizacija, ki povezuje vse študente Univerze v Ljubljani, bi lahko ŠOU predstavljal močno politično gibanje, ki bi predstavljalo mlade ne le v času študija, ampak tudi takoj po njem, saj vsi vemo, da nas po študiju ne čaka svetla prihodnost, mediji, politiki in drugi pa nas prepričujejo, da je nezaposljivost krivda vsakega posameznika. To ni res. Brezposelnost je sistemski problem, na katerega kot posamezniki nimamo vpliva, kot dobro povezan kolektiv pa lahko začnemo sami postavljati pogoje za lepšo prihodnost.

Mladi smo danes sloj prebivalstva, ki ga zaznamujejo popolnoma drugačni pogoji življenja, kot so naše starše. Po končanem šolanju nas ne čakajo varne in stalne zaposlitve, ampak brezposelnost ali pa kvečjemu prekarna dela (preko avtorske pogodbe, napotnice, s.p.-ja, …), brez osnovnih delavskih in socialnih pravic. Situacija se morda zdi brezizhodna, sploh zato, ker se krivda za nastali položaj prenaša na posameznike, češ niste dovolj inovativni, podjetni, kreativni, delavni … Brezposelnost je sistemski problem in ne glede na to, kako se trudimo, na število delovnih mest nimamo vpliva. Kljub temu pa lahko vplivamo na naš položaj, a to lahko počnemo le dobro povezani in organizirani.

ŠOU kot organizacija, ki se financirana direktno iz študentskega dela, ima sredstva in infrastrukturo, s katerimi bi lahko prevzela ravno to vlogo povezovanja in organiziranja mladih ter političnega zastopstva napram škodljivim reformam šolstva, štipendijske politike, študentskega dela pa tudi proti drugim škodljivim procesom, ki se dogajajo v zdravstvu in drugih sferah družbe. ŠOU kot institucija s sredstvi in infrastrukturo lahko študente in druge poveže v proteste proti takim procesom ali na druge načine sproži upor, ki ima pozitiven izid za celotno družbo. Pravice so bile tekom zgodovine priborjene in tudi danes se je zanje potrebno aktivno boriti, ampak kot posamezniki take moči nimamo, dobro organiziran kolektiv pa ima moč.

Če želimo vplivati na situacijo, v kateri smo se znašli, spremeniti razmerja moči v družbi in poskrbeti za varno, stabilno prihodnost, mora ŠOU postati orodje v naših rokah. Orodje, s katerim bomo zavestno vplivali na pogoje naših življenj.

Deli članek
,