Kje so obljubljeni dodatki k Erasmus+ štipendijam?


Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije je 1.10.2015 objavil razpis za dodatke k štipendijam za študente in študentke, ki so se že, oziroma se v šolskem letu 2015/2016 odpravljajo na Erasmus+ študijsko izmenjavo ali prakso.

Na prvi pogled dobra novica je hitro dobila grenak priokus, ko je postalo jasno, da bo dodatek štipendijam letos znašal le 80€ na mesec, 70€ manj kot prejšnja leta. Ta informacija je presenetljiva predvsem zato, ker naj bi bila sredstva za dodatke k štipendijam v celoti zagotovljena.

Spomnimo – maja je v javnost prišla novica, da letos za študente in študente, ki se odpravljajo na mobilnost v sklopu programa Erasmus+, ne bo denarja za dodatno finančno pomoč v višini 150€ mesečno. Na to smo se pri študentski organizaciji Iskra in Sindikatu Mladi plus takoj odzvali in pozvali k zagotovitvi sredstev, saj je nasproten scenarij pomenil le nadaljnje omejevanje enakih možnosti študentkam in študentom.

http://mladiplus.si/zakaj-mladi-plus/novice/382-mddszem-ponoven-napad-na-enake-monost

Začela se je tudi organizacija protesta s podporo Študentske skupine za ureditev pripravništev v socialnem varstvu in skupine Erasmus študentov v Sloveniji, International Student Gathering.

Nekaj dni kasneje je Študentska organizacija Slovenije objavila novico, da je uspela s pogajanji z odgovornimi ministrstvi – Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport – dogovoriti, da bosta instituciji s prerazporeditvijo sredstev zagotovili vsaka polovico potrebnega denarja.

http://studentska-org.si/novice/sredstva-za-mobilnost-bodo-zagotovljena

Takrat smo dogovor pozdravili, a opozorili, da ne gre za sistemsko rešitev in pozvali k drugačnemu pristopu: »Sistemsko rešitev sofinanciranja, ki bo največjemu možnemu številu študentov omogočilo izmenjave, zato pričakujemo pred sprejetjem naslednjega državnega proračuna. V nasprotnem primeru bomo ponovno povečali pritisk. Če bo rezanje sredstev in protesti, ki temu sledijo postalo vsakoletna folklora se bodo namreč študenti zaradi nestabilnosti količine sredstev, ki si jih lahko obetajo, še teže odločali za izmenjavo, ki že sedaj vse bolj postaja zgolj privilegij bogatih.«

Sedanja realnost znižanja finančne pomoči le potrjuje nezadostnost takratne »rešitve« in nujnost sistemskih sprememb. S takratnim t. i. dogovorom se je le začasno pomirilo študente, ki so bili pripravljeni v zahtevi po zagotovitvi finančnih sredstev tudi na ulice. Izkazalo pa se je, da je šlo ponovno le za prazne obljube.

Ne vemo sicer, kaj je bil “dogovor” med Študentsko organizacijo in ministrstvoma, vendar pa je bilo pod “zagotovili smo sredstva” razumno pričakovati isto količino denarja, ne pa le “nekaj denarja.” Od ŠOS-a in obeh ministrstev zato zahtevamo, da za štipendije zagotovijo toliko denarja kot prejšnja leta! Po vsem zavajanju študentov, ko najprej ni bilo štipendij in so nekateri odpovedali izmenjavo, nakar se je potem “našla rešitev” in so študenti na izmenjavo odšli v pričakovanju 150€ na mesec, je sedanja sprememba zares nedopustna!

Deli članek
,