Erasmus+ dodatki ostajajo prepolovljeni


Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je danes potrdila, da bo dodatek k Erasmus+ štipendijam tudi v naslednjem letu znašal le 80 evrov in ne 150, kot je veljalo do lanskega leta. Zgodba z nižanjem dodatka tako postaja še en primer spreminjanja začasnih varčevalnih ukrepov v stalne, v oči pa bodejo predvsem laži, zavajanje ter prelaganje odgovornosti ministrstev za delo in izobraževanje ter totalna nesposobnost “konstruktivnih” uradnih študentskih predstavnikov_ic, v tem primeru Študentske organizacije Slovenije (ŠOS).

Spomnimo … maja lani je odjeknila novica, da bodo študenti_ke na Erasmus+ izmenjavi dobili le polovico sicer običajnega dodatka, torej 80 namesto 150 evrov mesečno. Iskra je zato ob podpori sindikata Mladi PlusŠtudentske skupine za ureditev pripravništva v socialnem varstvu in skupine International Student Gathering začela s pripravo protestnega shoda, na katerem bi zahtevali poln dodatek. Stvari so se takrat zaradi dobrega odziva na protest kar naenkrat premaknile, ŠOS pa je z obema ministrstvoma herojsko zagotovil sredstva za dodatke. Tako smo vsaj mislili do jeseni, ko se je izkazalo, da sta ministrstvi in organizacija, ki se tako rada hvali s tem, da je borec za študentske pravice, preprosto lagali. Dodatka je bilo namreč še vedno le 80 evrov, saj MiZŠ ni prispeval svoje polovice sredstev. Tako bo očitno zdaj tudi ostalo, s sabo pa potegnilo vse tisto, na kar smo opozarjali. Izmenjavo, izkušnjo študija v tujini in širjenja obzorij si bodo namreč lahko privoščili le bogati, že tako velika neenakost pa se bo le še povečevala. Več o tem.

Vendar pa ne pozabimo, da krivec ni le Maja Makovec Brenčič. Ta se je sicer zlagala, da bo zagotovila denar, a to je bilo že v osnovi naloga Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Glavna krivca sta tako Mddsz na čelu z Anjo Kopač Mrak, ki je prepolovil sredstva in nato breme neuspešno preložil na drugo ministrstvo in ŠOS. Ta se namreč največkrat zgane šele, ko študenti_ke sami napovemo protest in zatem v pogajanjih doseže domnevni dogovor, ki pa ne sega dlje od zmagovitih, a praznih sporočil za javnost v smislu “Sredstva za mobilnost bodo zagotovljena“. Tako namenoma depolitizira študente in nasprotuje njihovi samoorganizaciji, poleg tega pa je še neuspešna in laže. To niti ni čudno, saj je ŠOS največkrat le odskočna deska za “visoko politiko”. Nekdanji predsednik Mitja Urbanc je tako trenutno vodja kabineta ministrice Makovec Brenčič, zato nas popustljivost ŠOS, pri kateri kratko potegnejo študenti_ke, ne sme presenetiti.

Od vlade zato, kot že tolikokrat doslej, zahtevamo, da zagotovi sistemsko financiranje dodatka v višini 150 evrov mesečno, ki ne bo vsako leto podvrženo (jalovim) kravjim kupčijam med ministrstvi. Če se to ne bo zgodilo, napovedujemo protest, saj je iz te zgodbe še posebej jasno, da je to edini način za preprečevanje škodljivih varčevalnih ukrepov.

Študentska Iskra

Deli članek
,