Izjava ob shodu v podporo beguncem


Članice in člani Študentske Iskre se pridružujemo protirasističnemu shodu in vabimo vse, ki si lahko vzamete čas, da se ga jutri udeležite. Pomembna je udeležba v čim večjem številu, da pokažemo, da se ne strinjamo s pogosto slišanimi trditvami, da begunci s svojim prihodom v našo državo zlonamerno prinašajo težave, grožnje ali želijo ovirati našo sedanjost, prihodnost in blaginjo.

Nuditi moramo solidarnost tistim, ki jim življenjske okoliščine niso omogočile življenja na območju, kjer ne divjajo vojne. Na območju, s katerega jim ni potrebno bežati zgolj zato, da bi ohranili svoja življenja. Pogosto so to vojne, v katere so vpletene ravno evropske države, ki se sedaj beguncev otepajo. Namesto da govorimo o kvotah in številkah, moramo govoriti o vzrokih nastanka te krize. Zahtevati moramo radikalno spremembo nacionalnih in evropskih politik, ki bo zmožna celovito rešiti trenutno situacijo in delovati tako, da vzrokov za podobno krizo v prihodnosti več ne bo. Zahtevati, da se problem rešuje sistematično in ne le relocira iz države v državo.

Takoj je potrebno odpreti meje, prenehati z gradnjo zidov in ograj ter prepovedati kakršnokoli represijo nad begunci in begunkami. Urediti je potrebno varne poti za prehod v Evropo in poskrbeti, da ljudje prispejo do svoje končne destinacije varno in dostojno, ne glede na predpisane kvote in brez ločevanja na kristjane, nekristjane in podobno.

Medtem ko lahko opazujemo rušenje vseh tržnih in gospodarskih zidov, široko odpiranje vrat velikim korporacijam in pravnim subjektom, se priložnost prihoda odreka in otežuje tistim, za katere je beg edina možnost. Opazujemo lahko, kako se gradijo zidovi, ki ločujejo soljudi na tiste, ki so privilegirani, in tiste, ki so morali preplavati ocean, da so se lahko le približali sanjam po življenju, vrednemu človeka.

Se vidimo jutri ob 17.00 na Prešernovem trgu, kjer bomo skupaj sporočili: Begunci, dobrodošli! Lahko pa se nam pridružite že od 15.30 dalje, ko bomo prav tako na Prešernovem trgu za begunce zbirali humanitarno pomoč.

Ljubljana, 8.9.2015
Iskra

Deli članek
,