Norišnica na Filofaksu / Ludilo na Filofaksu


Na zagrebški Filozofski fakulteti ni nikoli dolgčas. Za to dejstvo se lahko zahvalimo našemu dekanu, prof. dr. sc. Vlatku Previšiću. Ravno, ko smo že mislili, da se zgodba s Filofaksom približuje koncu, ko je svet Fakultete začel postopek razreševanja dekana; nas je pričakalo presenečenje. Tik pred sejo, na kateri bi Svet moral izglasovati razrešitev, je prišla novica, da je Senat Univerze v Zagrebu razveljavil volitve za Študentski svet Filofaksa, s čimer so Študentski svet in njegovi delegati v Svetu fakultete razrešeni dolžnosti. Zakaj je prišlo do tega? Zato, ker so imeli študenti 13 članov v Svetu, ki šteje 89 članov, ter je tako njihov delež znašal le 14,6% in ne 15%, kot je predpisano v zakonu. Sploh ni očitno, da je bila odločitev sprejeta v korist Vlatka Previšića, ki glede na starost sploh ne bi smel opravljati dolžnosti dekana. Ne vemo, zakaj se ni Senat raje odločil za izvolitev še enega študenta v Svet, da bi nadoknadili teh usodnih 0.4%, vemo pa, zaradi koga je temu tako. Rektor očitno ščiti osebo s katero sta skupaj sklepala škodljive dogovore s Teološko fakulteto.

Na zadnjem zasedanju Sveta je dekan, kot običajno, zapustil sejo preden se je le ta končala; mesec dni kasneje pa je študente ter zaposlene na fakulteti prek medijev obvestil, da je sprožil tožbo proti profesoricama Nadeždi Čačinović ter Branki Galić, prodekanjama, katerima ne dopušča opravljanja njunega dela, ker sta nadaljevali sejo po njegovem odhodu, ter tako vzpostavili, kot pravi, » paralelni sistem upravljanja Fakultete, ter tako ovirali delovanje in narušili ugled institucije«. Kakšna ironija, da to izjavi dekan, zaradi katerega je Fakulteta že leto dni pod budnim očesom javnosti?!

Seveda so ta dejanja razjezila študente, ki so začeli lepiti plakate po fakulteti. Kmalu so bili opozorjeni, da je za lepljenje plakatov potrebno dovoljenje vodstva, zato so plakate takoj odstranili. Prvič v zgodovini imamo na Filofaksu tako vrsto cenzure! Študentom je poleg tega onemogočena uporaba študentskih prostorov, saj naj bi se v njih zbirala »opozicija«.

No, tukaj se zgodba žele začne. Na fakulteti so se pojavili varnostniki nekega zasebnega podjetja. Kdo jih plača ter koga ščitijo, se ne ve, ker dekan ne odgovarja na vprašanja medijev. Vse kaže, da so plačani z denarjem Fakultete, torej iz šolnin študentov, opravljajo pa delo dekanovih osebnih varnostnikov.

V sredo (danes) bo potekal Plenum, ki naj bi se ga udeležilo veliko študentov in zaposlenih na fakulteti ter zainteresiranih državljanov.  Razpravljali bomo o tem, kako naprej, saj je sedanje stanje nevzdržno. Zato je del študentov ter zaposlenih na fakulteti organiziral akcijo solidarnosti z varnostniki, s katerimi so se želeli spoznati in jim dati vedeti, da niso oni krivi za eventualne spopade, ki bi lahko sledili, čeprav le opravljajo svoje delo. Ker je ime varnostne službe »Sokol Marić«, je bila akcija poimenovana »Sokolidarnost«. Prinesli so jim cvetje, sladkarije in pristopne izjave za sindikat. Varnostniki so, očitno po naročilu, vse to zavrnili, češ da akcijo, ki je bila medijsko zelo izpostavljena, smatrajo za neiskreno.

Da pa bi bila situacija še malo bolj zanimiva, to je, slabša, smo izvedeli, da namerava dekan na naslednji seji Sveta, ki bi morala biti v četrtek (jutri), odpreti debato o šolninah. Lahko zdaj on o tem, ko tam ni študentov. Medtem pa nikomur ni jasno, ali se bo Svet sploh lahko sestal brez študentov, ter ali so vsi sklepi iz predhodnega študijskega obdobja zaradi tega 0,4% manjka študentov nelegalni? Ali so profesorji zares napredovali v nazivih, če so bili minulo leto potrjeni na seji Sveta? Ali je sploh katerikoli sklep Sveta legitimen? (Dekan, pa tudi rektor, smatrata, da so legitimne vse odločitve razen tiste o začetku postopka razrešitve dekana). Kako naj fakulteta sploh deluje, dokler ne bodo objavljeni rezultati novih volitev za študentski zbor, ki jih rektor Damir Boras sploh še ni razpisal?

Veliko je vprašanj, a skoraj nič odgovorov. Morda bo Plenum v sredo izglasoval nekakšne radikalne akcije v borbi proti samovolji posameznikov. Jasni sta le dve stvari: prva, čaka nas burna jesen na Filozofski; in druga, dekanu Previšiću se je zmešalo!

 

Iz Zagreba Denis Gaščič

 

/////////////////////////////////////////

 

Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu nikada nije dosadno. Tu činjenicu možemo zahvaliti našem dekanu, prof. dr. sc. Vlatku Previšiću. Baš kad smo mislili da se priča s Filofaksom privodi kraju, kada je Fakultetsko vijeće pokrenulo postupak razrješenja dekana; dočekalo nas je iznenađenje: baš prije sjednice na kojoj je Vijeće trebalo izglasati ostavku, došla je vijest da je Senat Sveučilišta u Zagrebu poništio izbore za Studentski zbor Filofaksa te su tim postupkom Studentski zbor i njegovi delegati u Fakultetskom vijeću razriješeni dužnosti. Zašto se to dogodilo? Zato što su studenti imali 13 članova u Vijeću koje broji 89 članova te je njihov udio 14,6%, a zakon propisuje 15%. Uopće nije očito da je odluka donesena u korist Vlatka Previšića, koji po godinama ne bi ni smio obnašati dužnost dekana.

Ne znamo zašto Senat nije donio odluku o tome da se izabere još jedan student u Vijeće kako bi nadoknadio tih kobnih 0,4%, ali znamo zbog koga je to tako. Rektor očito štiti osobu koja s kojom je skupa nametao štetne ugovore s Katoličkim-bogoslovnim fakultetom. Pri zadnjoj sjednici Vijeća dekan je, po običaju, napustio Vijećnicu prije završetka sjednice; a mjesec dana kasnije je studente i radnike Fakulteta putem medija obavijestio da je pokrenuo sudsku tužbu protiv profesorica Nadežde Čačinović i Branke Galić, one prodekanice kojoj ne dopušta da obavlja svoj posao; jer su njih dvije nastavile sjednicu nakon njegovog odlaska te tako uspostavile, kako kaže, „uspostavile paralelni sustava upravljanja Fakultetom te omele rad i narušile ugled institucije”. Koje li ironije da to kaže dekan zbog kojega je Fakultet godinu dana pod budnim okom javnosti?! 1

Naravno da su ti postupci razljutili studente koji su krenuli lijepiti plakate po fakultetu, ali su onda upozoreni da je za lijepljenje plakata potrebno dobiti dozvolu Uprave te su plakati odmah uklonjeni. Prvi put u povijesti imamo takvu vrstu cenzure na Filofaksu! Studentima je i onemogućeno korištenje prostorija u kojima se okupljala „oporba“.

No, priča tek počinje. Na fakultetu su se pojavili zaštitari jednog privatnog poduzeća. Koga štite i tko ih plaća službeno se ne zna jer dekan ne odgovara na medijske upite. Međutim, sve upućuje na činjenicu da su plaćeni novcem fakulteta, dakle od studentskih školarina, a obavljaju posao tjelesne zaštite dekana.

U srijedu će se održati Plenum na kojem se očekuje veliki broj studenta i radnika fakulteta te ostalih zainteresiranih građana na kojem će se raspravljati kako dalje, budući da je ovakva situacija neizdrživa. Stoga je dio studenata i radnika fakulteta u ponedjeljak napravio akciju solidarnosti sa zaštitarima, kako bi se s njima upoznali te im rekli da znaju kako oni nisu krivi za eventualne sukobe koji mogu uslijediti jer samo obavljaju svoj posao. (Budući da su zaštitari djelatnici tvrtke „Sokol Marić“, akcija je nazvana „Sokolidarnost“ 2). Donijeli su im cvijeće, slatkiše i pristupnice za sindikat.

Zaštitari su, očito po naređenju, sve to odbili, rekavši da smatraju da je sam čin, koji je doduše bio medijski veoma eksponiran, neiskren. Da cijela situacija bude zanimljivija, to jest gora, saznali smo da dekan na sljedećoj sjednici Vijeća, koja bi trebala biti u četvrtak, namjerava razgovarati o školarinama. Lako je tako sad, kad nema studenata. Međutim, nikome nije jasno hoće li se Vijeće uopće moći sastati bez studenata te jesu li sad sve odluke iz prethodne školske godine nelegalne zbog tih minus 0,4% studenata u Vijeću? Jesu li ljudi uopće napredovali u zvanjima (3), ako ih je to Vijeće ove akademske godine potvrdilo? Vrijedi li uopće koja odluka Fakultetskog vijeća? (Dekan, a i rektor koji ga pokriva, kako doznajemo, smatraju da su legitimne sve odluke osim one o pokretanju postupka razrješenja dekana). Kako će fakultet uopće funkcionirati do rezultata izbora za studentski zbor koje rektor Damir Boras još nije raspisao?!

Mnogo je pitanja, a gotovo nimalo odgovora. Možda će Plenum u srijedu odrediti nekakve radikalne akcije u borbi protiv samovolje pojedinaca. Jasne su samo dvije stvari: prva, čeka nas burna jesen na Filozofskom; i druga, dekan Previšić je poludio!

 

Iz Zagreba za Radio Študent Denis Gaščić

 

1 Napomena prevoditelju: to znači da se o njemu stalno priča na televiziji, u novinama i sl.

2 Ta riječ inače ne postoji (sokol + solidarnost)

3 Na primjer, iz docenta u izvanrednog profesora.

 

 

Deli članek
,