ODZIV NA MINISTROVO NAVIDEZNO OPUSTITEV PREDNOSTNEGA DISPEČIRANJA


V študentskem društvu Iskra sicer pozdravljamo današnjo odločitev ministra dr. Gašperšiča po opustitvi predloga prednostnega dispečiranja iz predlaganih sprememb Energetskega zakona, a bojimo se, da je to le še eden od manevrov za utišanje civilne družbe in način za sprejetje enakega ali podobnega predloga takoj, ko se bo jeza civilne družbe polegla. Odločitev ministra ni niti pravno formalno zavezujoča niti sprejeta s strani parlamenta ali vlade. Je zgolj PR odziv, ki ima bolj malo teže.

V študentski Iskri smo ob pomoči Greenpeacea in Fokusa spisali javno pismo in v ponedeljek, 27.2, pri ministrstvu za konec tega tedna najavili osebno predajo le-tega. Ker je javno pismo podpisalo že 38 sindikatov, organizacij in društev, se upravičeno sprašujemo, ali je odziv ministrstva prav rezultat naše najave predaje javnega pisma, ki je dokončno razkrila široko nasprotovanje civilne družbe.

Tudi iskanje “alternativnih ukrepov”, o katerih je danes govoril minister, je sporno. V študentski Iskri se bojimo in ostro nasprotujemo, da bi “alternativni ukrepi” pomenili način za dodatno nesmiselno izčrpavanje investicijskega potenciala elektroenergetike in še pospešen napad na delavce v energetiki. Nastalo luknjo naj primarno krijeta ključna krivca za nastalo situacijo – politika in energetski veljaki. Kot kažejo vladni ukrepi, je denarja dovolj. A za to bo potrebno spremeniti obstoječo politiko, ki daje odpustke kapitalu in višjim slojem, varčuje pa na delavcih in običajnih državljanih. Ob tem mora biti iskanje rešitev izpeljano na podnebno vzdržen način ter z vključevanjem sindikatov, okoljevarstvenikov in druge zainteresirane javnosti.

Članek časopisne hiše Delo o umiku predloga:
http://www.delo.si/gospodarstvo/infrastruktura/umik-predloga-za-podporo-tesu-6.html

Deli članek
,