Pismo podpore: Studentski pokret Zagreb


V Iskri ponovno izražamo polno podporo boju, ki ga še naprej bijejo tovariši in tovarišice na Filozofski fakulteti v Zagrebu. Še ne dolgo nazaj so se študentje_ke na zagrebški Filozofski fakulteti organizirali in uspešno preprečili spojitev njihove fakultete s teološko fakulteto.

Sedaj pa se dekan očitno boji moči, ki jo imajo študentje_ke na njegovi fakulteti, in ki ostro nasprotujejo združevanju s Teološko fakulteto, saj bi predvsem zaradi vpeljevanja konzervativnih ideologij le-ta hitro vodila v nižanje kakovosti izobraževanja na Filozofski fakulteti. Tako je (očitno v komunikaciji z rektorjem Univerze v Zagrebu, ki podpira združitev obeh fakultet) poskrbel, da so bile preprečene izvolitve v študentski zbor Filozofske fakultete – posledično so študentje_ke ostali brez predstavništva v svetu fakultete. Študentje_ke so se temu seveda uprli, fakulteto so polepili s plakati, kmalu pa so bili opozorjeni, da brez dovoljenja uprave plakatov ne smejo lepiti. Plakati so izginili iz prostorov fakultete, kmalu za tem pa se je na fakulteti pojavila tudi zasebna varnostna služba, ki “brani” dekana pred študenti in študentkami.

Oblastno ravnanje te vrste s strani najvišjih funkcionarjev in funkcionark na univerzi nam tudi v Sloveniji ni tuje, le pomislimo na Univerzo v Mariboru, kjer rektor celo ščiti ljudi, obtožene mobinga in spolnega nadlegovanja. Tudi na Univerzi v Ljubljani smo že bili priča poskusom nižanja demokratičnosti visokošolskih ustanov. Takšno ravnanje odgovornih je nesprejemljivo in ga je nujno potrebno strogo obsoditi. S svojo samovoljo in zaradi svojih osebnih interesov nižajo kakovost visokošolskega izobraževanja, kar nosi posledice za celotno družbo. Prav tako ni nikakor sprejemljivo, da se študente in študentke preprosto izloči iz demokratičnih procesov znotraj fakultet in univerz. Študentje_ke smo pomemben del univerze, smo tisti_e, ki smo udeleženi_e v študijskem procesu in zato moramo imeti možnost vplivanja na organizacijo tega procesa. Že sama pozicija študentov_k je neenakovredna profesorski ali vodstveni in ravno s predstavništvom v odločevalskih strukturah dobimo tudi mi besedo pri organizaciji študija. V Zagrebu pa ne le da se študente_ke izloča iz demokratičnih procesov, nanje se celo pošilja zasebne varnostne službe! Fakultete morajo biti odprti prostori, kjer je kritična misel ne le dovoljena, ampak celo spodbujana, biti morajo prostori, kjer se študenje_ke počutijo dobro, kjer so lahko ustvarjalni_e in kjer imajo pravico podati utemeljene kritike delovanja ustanov, katerih aktivni del so. Prisotnost varnostnih služb na fakulteti je tako velik poseg v pravice študentov_k, ki ga je treba ostro obsoditi.

Zato izražamo podporo študentom_kam v Zagrebu in jim želimo veliko uspeha pri nadaljnjih aktivnostih. Kot so v preteklosti že dokazali – dobro organizirani in povezani lahko vplivamo na prihodnost naših univerz, fakultet in posledično tudi naših življenj. En svet, en boj!

 

Deli članek
,