Podpora avtonomni coni Argo!


Lani smo doživeli kar nekaj poskusov uničevanja avtonomnih con v Sloveniji in, kot kaže, se ta proces še zdaleč ni zaključil. Še preden se je leto 2017 dobro začelo, smo bili priča napadu na avtonomni prostor Argo v Izoli. V torek, 3. 1., so zgodaj zjutraj varnostniki družbe GALEKOM prostor zaprli in izgnali enega od uporabnikov, kasneje pa tri uporabnike brez razloga pošpricali s solzivcem.

Dogodki žal niso tako presenetljivi, saj je bilo uporabnikom Arga že lani dano jasno vedeti, da na območju niso zaželjeni. Tako je dogajanje v prvem tednu januarja le naslednji korak na poti, polni pritiskov, groženj in represije. Od sosedov, ki ne marajo “hrupa” in “narkomanov” ter turistov, ki jim ni všeč izgled stavbe, pa do finančnih igric kapitala – vse skupaj je privedlo do nastalega stanja.

Ponovno se kaže, da živimo v družbi, ki ni naklonjena prostorom, v katerih se gradi tudi brez denarne motivacije. Avtonomne cone predstavljajo redke prostore v naši družbi, kjer se lahko posamezniki in posameznice svobodno in enakopravno izražamo. So alternativa obstoječi družbeni ureditvi, ki je vedno manj sposobna pogledati se v ogledalo in alternativa svetu, ki ga z vseh strani kroji kapital. Omogočajo, da profitna naravnanost ni edina motivacija za kreativno udejstvovanje, sodelovanje, izvajanje projektov in grajenje novega.

V prostorih, kot je Argo, najdemo svoje mesto vsi, ki verjamemo, da lahko živimo v družbi, ki temelji na solidarnosti, možna je misel, širša od te, ki nam jo ponuja kapitalistični ustroj družbe. Ravno v času, ko je kapital posegel že v vse pore družbe, so takšni prostori neprecenljivi, saj jim prav neodvisnost, na kateri so grajeni, omogoča, da ne le mislijo, ampak tudi v praksi ustvarjajo in udejanjajo pravičnejšo družbo.

Zato izražamo popolno podporo Argonavtom v brezkončnem boju za ohranitev svojih prostorov in dejavnosti!

Upamo, da boj le ne bo brezkončen, ampak bo svoj epilog doživel s prepoznanjem dobrih in močno manjkajočih vsebin, ki jih vnašate na območje Izole in nekdanje tovarne.

 

Deli članek
,