Podpora delavcem v Luki Koper


V študentskem društvu Iskra podpiramo boj delavcev v Luki Koper proti škodljivim privatizacijskim nameram SDH in vlade RS. V visokem šolstvu se že ves čas srečujemo s stalnimi poskusi komercializacije in privatizacije s strani tistih, ki bi v resnici morali ščititi in skrbeti za javno, kakovostno in dostopno visoko šolstvo, pa tega ne počnejo. Ravno nasprotno.

Tako lahko tudi v gospodarstvu opažamo stalne poskuse razprodaje podjetij, ki so nastala in rasla na žuljih celih generacij. Čeprav se naš boj odvija na različnih področjih, je na splošno skupen, saj oboji prepoznavamo nevarnosti, ki jih v družbo vnaša neracionalna neoliberalna logika vsesplošne privatizacije in komercializacije.

Oboji spremljamo počasno nižanje socialnega standarda z vedno manjšo dostopnostjo do kakovostne izobrazbe in zdravstva za socialno šibkejše, nižanje socialnih transferjev, privatizacijo državnih podjetij, ki vodi v kršitve delavskih pravic delovnih ljudi. Za izboljšanje BDP-ja moramo poskrbeti tisti, ki smo v času krize že tako ali tako plačali največ. Ob veselih napovedih ministra za finance in premierja o dvigu gospodarske rasti, se sprašujemo, kdaj se bo varčevanje prenehalo in kdaj bomo dovolj na dnu, da nas bodo nehali tiščati še niže? Tisti, ki komaj preživimo iz meseca v mesec, tisti, ki želimo študirati pa nam okoliščine to onemogočajo, tisti, ki delajo, pa se vsak dan bojijo za svoje službe ter varnost svoje zaposlitve.

Trendi komercializacije in privatizacije tako podjetij kot javnih storitev so del pohoda kapitala nad pravice delovnih ljudi in zato se ji moramo upreti vsi skupaj; študentje_ke, zaposleni_e, brezposelni_e, prekarkci_ke, upokojenci_ke! Ne smemo dovoliti silam kapitala, da med nami ustvarjajo t. i. generacijske konflikte, da nas prepričajo, da so nam tisti, ki imajo delo, konkurenca, ampak se moramo zavedati, da v kolikor pristanemo na konflikte med seboj, hkrati pristajamo tudi na bitko do dna, kjer bomo na koncu poraženci vsi.

V Študentski Iskri zato podpiramo boj delavk in delavcev Luke Koper in iniciativo Vstala Primorska, kajti verjamemo, da lahko boljši svet ustvarimo le dobro organizirani in povezani v uporu proti nasilju, ki ga nad nami izvajajo sile kapitala. Se vidimo v Kopru in upamo, da kmalu tudi na drugih podobnih izrazih upora širom Slovenije.

 

Študentska Iskra,

28. 6. 2016

Deli članek
,