Podpora makedonski Mugri!


Macedonian version

Članice in člani Študentske Iskre izražamo podporo članicam in članom makedonske organizacije Mugra v njihovem boju proti nepravičnostim, ki jim jih povzročajo koruptivni in kriminalni posli političnih elit.

Mugro so pred nekaj meseci ustanovili izkušeni študentski aktivisti pretežno iz Skopja. Ugotovili so namreč, da potrebujejo organizacijo, znotraj katere bodo lahko študentje z vseh visokih šol in univerz skupaj z vsemi ostalimi mladimi razpravljali in reševali težave sedanjosti. Borijo se za brezplačno in prosto dostopno visoko šolstvo za vse, dvig standarda študentov, ukinitev bolonjskega procesa in zasebnih univerz, mednarodno sodelovanje s kolegi študenti in mladinskimi organizacijami ter socialno pravičnost in enakost vseh.

Pred nekaj tedni je makedonsko ministrstvo za šolstvo napovedalo gradnjo dveh novih stavb baročnega sloga na (enem izmed redkih) zelenih območij že delujočega kampusa za družbene vede. Mugra se je na te napovedi odzvala z močnimi argumenti proti. Za gradnjo novih stavb je namreč potrebno rušenje 47 dreves, ki bodo dale prostor novim stavbam. Ker je Skopje eno izmed mest z najvišjo stopnjo onesnaženosti zraka, je vsaka zelena površina v notranjosti mesta vredna zlata. Mugra je na izbranem gradbišču takoj začela pripravljati tabor, ki bi preprečil ali vsaj otežil dostop do zelenega območja. Še isti dan jih je ob 2:30 uri zjutraj presenetilo na stotine delavcev, ki so drevesa hitro in predčasno posekali, območje pa ogradili.

Od takrat so člani Mugre skupaj z lokalnim Študentskim plenumom preko enodnevne blokade rektorata poslali rektorju univerze močno opozorilo. Takoj (ampak šele takrat) so bili povabljeni k pogajanjem. Ker pa so bila drevesa že porušena, pogajanja nekako več nimajo smisla. Mugri ne preostane nič drugega, kot da nadaljuje boj proti temu (in podobnim) projektom, ki zmanjšujejo prostorsko in odločevalno avtonomijo univerze, kršijo številne zakone in predpise, ne izpolnjujejo standardov in imajo ob tem še veliko negativnih ekoloških učinkov.

Tovrstno neupoštevanje, izmikanje ter projektno nepremišljeno delovanje vlade je nesprejemljivo, zato izražamo podporo z vsemi nadaljnjimi boji Mugre!

 

Deli članek
,