ISKRIN OBVESTILNIK, JANUAR 2018


PRVE LETOŠNJE NOVICE IZ ISKRINIH LOGOV!

Dobrodošli/e v novem letu! Tudi v 2018 vas bomo redno obveščali/e z najbolj zanimivimi in pomembnimi zgodbami, ki so nam in nam zagotovo še bodo vzele kakšno urico spanja, zrahljale živce, predvsem pa močno napele možgane, da skupaj poiščemo rešitev za slehernega študenta in študentko.

Naj vas januarska otožnost ne prevzame, pridite in se aktivirajte z nami v boju za demokratične spremembe in sistemske rešitve!

Uvodoma predstavljamo 17-minutni prispevek iz oddaje 24UR: FOKUS, v katerem nastopa tudi naš član. Oddaja sicer govori o pereči problematiki uradnih študentskih organizacij, ki z javnim denarjem običajno ravnajo netransparentno in strogo skladno z ozkimi interesi posameznih funkcionarjev, zaradi česar smo vsi na slabšem. Iskraši in Iskrašice že vse od svojega nastanka zavzemamo jasno pozicijo proti tovrstnemu početju odtujenih predstavnikov/c, nanj redno opozarjamo ter se mu aktivno zoperstavljamo!

         

GROŽNJA UKINITVE ZDRAVSTVENEGA DOMA ZA ŠTUDENTE

Vsi/e imamo pravico do kakovostnega in dostopnega študija na način, da ga lahko vsak tudi koristi. Kar pomeni, da so osnovna stanovanjska, prehrambena in zdravstvena oskrba najnujnejše dobrine, ki jih študentje/ke potrebujemo, da dostojno preživimo več let izven svojega domačega kraja. Gre pravzaprav za pravice, ki so si jih študentje/ke nekoč že priborili in niso bile niti približno dane same po sebi. Zato vsakršen napad nanje razumemo kot neutemeljen poseg v osnovne pridobitve družbe, ki temelji na socialnih, delavskih in študentskih pravicah, za katere je bila skozi zgodovino boja za njihovo ohranitev potrebna marsikatera žrtev.

Ravno iz tega razloga smo proti koncu lanskega leta ostro nastopili/e, ko sta nam hotela Ministrstvo za zdravje (MZ) in Mestna občina Ljubljana (MOL) ob pomoči sveže spremenjenih členov Zakona o zdravstveni dejavnosti (ZZDej-K) odvzeti študentski Zdravstveni dom na Aškerčevi (ZDŠ). Odločno smo se uprli/e. Tukaj lahko preberete argumente, s katerimi ostro nasprotujemo ukinitvi edinega študentskega zdravstvenega doma. Ker poziv ni bil dovolj, smo se organizirani/e najprej podali/e na sestanek s predstavnikom MOL, županom Zoranom Jankovićem, od katerega smo ob spremstvu uradnih študentskih predstavnikov zahtevali/e pojasnila in zagotovila, da do ukinitve ne bo prišlo. Kratko poročilo s sestanka je dostopno tudi tukaj.

MZ in MOL sta se netransparentno, brez vpletenih deležnikov, niti študentov/k niti tam zaposlenih zdravstvenih delavcev/k samovoljno odločila, da ZDŠ pripojita k Zdravstvenemu domu Ljubljana (ZDL). Zato sta v javnosti tudi hitro zavzela stališče, da do ukinitve ZDŠ ne bo prišlo, pač pa ga bodo samo pripojili k ZDL, kar za študente/ke ne bi pomenilo nobenih sprememb. Ker praznim obljubam in lepim besedam ne nasedamo, smo se podali/e v lov na študentske podpise, ki naj bi služili kot dokaz, da si študentje/ke tega ne želimo. S skupnimi močmi smo jih zbrali/e več kot 12 tisoč in jih v začetku decembra predali predstavnikom/cam MZ. V govoru, ki je spremljal predajo, smo jasno in glasno podali/e svojih pet osnovnih zahtev, ki so v branje dostopne na tej povezavi.

Po predaji je sledil sestanek, na katerem so se predstavniki Ministrstva za zdravje zavezali, da bodo naše argumente proti pripojitvi ZDŠ k ZDL preučili na medresorskem usklajevanju in da nas bodo o nadaljnjih korakih obveščali.

PROTESTNI SHOD ZA AKC METELKOVA

Decembra je kar naenkrat odjeknila novica, da se nekdaj študentski, sedaj občinski Hostel Celica prodaja. Še en napad na nekdaj avtonomne prostore! Udeležili/e smo se protestnega shoda, kjer smo kritično podali/e svoje mnenje na dogajanje ter prevladujočo idejno politiko, ki vse širše vlada tudi avtonomnim prostorom. Kliknite in si preberite naš govor z omenjenega shoda v preteklem decembru ali mu prisluhnite tukaj. Hostel Celica je sicer ravno te dni zaprl svoja vrata, saj ga čaka temeljita prenova do pomladi, ko bo zadevo prevzel nov najemnik. Od svojega stališča ne odstopamo, prizadevamo si za to, da bi ti prostori dejansko postali “otoki družbe prihodnosti”.

MLADI ZA PODNEBNO PRAVIČNOST

Iskrin Delovni odbor za okoljevarstvo je svoj čas v decembru posvetil analizi Energetskega koncepta Slovenije, strateškega dokumenta, ki določa razvoj Slovenije na področju energetike in transporta do leta 2030 in leta 2050. Ker je energetika izjemno pomemben podsistem, ki vpliva na celotno družbo, so se o prihajajočih spremembah odločili razširiti vest, zato so s tem namenom ustanovili/e skupino Mladi za podnebno pravičnost. Sledili so dnevi agitacije, dela na terenu ter osveščanja ljudi, predvsem naše generacije mladih, ki nas omenjeni dokument, zaradi odlašanja prehoda na brezogljično družbo, obsoja na spopadanje z iz desetletja v desetletje hujšimi posledicami podnebnih sprememb.

Organizirali/e so pet skupščin, tri na fakultetah ter dve na srednjih šolah, kjer so udeležence in udeleženke skozi moderirano razpravo seznanili/e s samim dokumentom in njegovo vsebino, se o tem spraševali/e in debatirali/e ter vsako srečanje tudi sklenili/e z demokratično izvolitvijo sklepov. Celoten nabor sklepov najdete na FB strani Mladi za podnebno pravičnost. Da pa bi njihova prizadevanja naletela na prava ušesa odgovornih, so skupne sklepe oblikovali/e v enoten dokument in ga preteklo sredo, 10. januarja, javno predali/e Ministrstvu za infrastrukturo. Več pa v spodnjem posnetku, vabljeni k ogledu!

PROŠNJA ZA DONACIJE

Če si že zaposlen/a in prejemaš plačilo za svoje delo, te zelo lepo prosimo, da nam solidarno nakažeš poljubno donacijo, ki nam bo zelo olajšala delo in so-omogočila izvedbo vseh planiranih projektov.

Študentska Iskra je neprofitno študentsko društvo, kar pomeni, da je naše financiranje omejeno na članarine članov/ic in priložnostne projektne prihodke. Vse delo, opravljeno za društvo in v dobro širši študentski populaciji, opravljamo neplačano. Udeležbe na sestankih, javni shodi, predaje pisem, vse to počnemo zato, da zastopamo glas študentstva; tam nismo po dolžnosti, kot so uradni študentski predstavniki, temveč se organiziramo kot progresivni, angažirani študentje/ke, katerih glas je pogosto nezastopan in neslišan. Vse naše aktivnosti in dogodki, namenjeni javnosti, so rezultat našega prostovoljnega dela in dobre volje.

Če smo te prepričali in želiš Iskri nameniti del sredstev, lahko to storiš z nakazilom na račun Študentskega društva Iskra odprt pri Delavski hranilnici (TRR: SI56 6100 0000 4335 277; Referenca: SIOO; Koda namena: CHAR – Dobrodelno plačilo; Namen: Donacija v podporo študentskemu društvu). Iskrena hvala!

KONTAKTIRAJ NAS, PRIDRUŽI SE!

Za več informacij o aktualnem dogajanju v Študentskem društvu Iskra odklikaj na našo spletno stran, spremljaj naša Facebook in Twitter, poglej na naš You Tube kanal, se naroči in redno prejemaj naš obvestilnik!

Prijaviš se preprosto tako, da nam pišeš na naš elektronski naslov (studentska.iskra@gmail.com) ali na FB stran. Z veseljem in brez zadržkov lahko povabiš prijatelje in prijateljice ter znance, da nam sledite in spremljate relevantne informacije za vse pripadnike študentskih vrst in širše.

Deli članek