ISKRIN OBVESTILNIK, MAREC 2018


DRUGE LETOŠNJE NOVICE IZ ISKRINIH LOGOV!

Pozdravljeni/e! Oglašamo se z najbolj zanimivimi in pomembnimi zgodbami, ki so nam in nam zagotovo še bodo vzele kakšno urico spanja, zrahljale živce, predvsem pa močno napele možgane, da skupaj poiščemo rešitev za slehernega študenta in študentko.

Kot nakazuje naslovna fotografija, vas uvodoma vabimo na protest ob osmem marcu dnevu žensk z zborom ob 16. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani. Dan žensk si ponavadi zapomnimo po vrtnicah, ki jih prejmemo na ta dan, vse pogosteje tudi po posebnih prodajnih akcijah za ženske (ki jo je med drugimi letos želela izvesti tudi Študentska organizacija Univerze v Ljubljani), ali pa po tem, da očetje za spremembo malo več poskrbijo za otroke. Morda kakšen “Hvala!’’, ne da bi sploh vedele, na kaj točno se nanaša. Po drugi strani se neenakost med spoloma iz leta v leto ponovno povečuje. Po Evropi se na oblast še vedno vzpenjajo desne, konzervativne stranke, ki so velika grožnja pravicam žensk. Poniževalen in zaničevalen odnos do žensk, migrantov in migrantk, LGBT skupnosti in ostalih ranljivih skupin postaja legitimna politična linija. Zato letos zahtevamo resen pristop do problematik položaja žensk in konkretne rešitve. Pridružite se nam na protestu, da skupaj spregovorimo o perečih temah in pokažemo, da smo tu in da zahtevamo resno obravnavo.

Zahteve, ki jih bomo predstavile/i, lahko preberete v feminističnem manifestu, s katerim zahtevamo spremembe na področjih skrbstvenega dela, reproduktivnih pravic in reproduktivnega zdravja, delavskih pravic žensk, nasilja nad ženskami, seksizma in izobraževanja.

Po protestu bomo z druženjem nadaljevale/i v bolj večerni različici na poprotestnem benefitu v Modrem kotu. Tam bomo zbirale/i tudi prostovoljne prispevke, s katerimi bomo pokrile/i stroške, ki bodo nastali s kampanjo in protestom, del prostovoljnih prispevkov pa bo namenjen tudi osmerici toženih v Rogu. Solidarno naprej!

Feminizem je politični aktivizem za enakost spolov, ki je utemeljen na feministični teoriji. Menimo, da je razumevanje položaja žensk v družbi predpogoj za produktivno politično organiziranje za feministično transformacijo družbe. Zato so članice Iskrinega Delovnega odbora za feminizem v dneh pred protestom ob 8. marcu objavile štiri prispevke, v katerih povzemajo avtorice, od katerih so se naučile največ, in razmišljajo o temah ter področjih, okoli katerih se organiziramo:

Vabljene/i tudi na dogodke, ki jih pripravljamo v sklopu fronte 45 dni feminizma, ki so se začeli šteti 1. marca, svoj epilog pa bodo doživeli 14. aprila.

NOVELA ZAKONA O SKUPNOSTI ŠTUDENTOV

V Iskri pozdravljamo in podpiramo novelo Zakona o skupnosti študentov (ZSkuS), ki jo je v torek, 27. februarja, vložila poslanska skupina Levica. Predlog prinaša ključna določila, kot je eksplicitna opredelitev Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) kot osebe javnega prava, za kar smo se v Iskri zavzemali zadnji dve leti. Pravni status je v študentskem organiziranju po več kot dvajsetih letih še vedno nedorečen, kar otežuje upravne in sodne postopke ter v študentsko organiziranje po nepotrebnem vnaša zmedo. Zakonski predlog vsebuje tudi nekatere ključne rešitve, ki so bile pred časom že usklajene s ŠOS, denimo opredelitev volilnih postopkov, zavezanost zakonskim določilom javnega naročanja ter prepoved opravljanja vodstvenih funkcij pravnomočno obsojenim študentskim funkcionarjem.

Zakonski predlog Levice na sistemski ravni naslavlja in rešuje najbolj akutne probleme študentskega organiziranja. V kolikor bo predloge zakonodajalec sprejel, lahko končno pričnemo postavljati študentsko organiziranje brez škandaloznih milijonskih poslov med študentskimi organizacijami in njihovimi funkcionarji ter odpravo vseh sistemskih nepravilnosti.

Več o okoliščinah in predlaganih spremembah preberite v izjavi, naslovljeni Bo ŠOS končno začela upoštevati javnopravno subjektiviteto?, za še širšo razjasnitev pa smo pripravili tudi sklop najpogosteje zastavljenih vprašanj.

BILO JE FEBRUARJA

Februar je bil v našem društvu precej aktiven. Na sredini meseca smo spremljali dogajanje v Zagrebu, saj so kolegice in kolegi z zagrebške univerze, združeni v iniciativo Univerzitetna platforma (Sveučilišna platforma), 22. februarja organizirali protest pod geslom “Univerza si zasluži več!”. Neposredni povod so bile volitve novega rektorja, ki so se zgodile dan po protestu. Tega smo močno podprli, saj je v odsotnosti mehanizmov demokratičnega odločanja, ki bi v proces izbiranja novega rektorja vključili kar največ študentov in zaposlenih, protest pač ena od zadnjih oblik za izražanje nestrinjanja.

Močno smo podprli tudi prizadevanja delavcev/k ter vseh zaposlenih v javnem sektorju, ki je v preteklem mesecu povzročil pravi stavkovni val. Začelo se je z opozorilno stavko javnega sektorja konec januarja, kateri se je pridružilo 16 sindikatov, med drugim so uradno stavkale tudi vse univerze in visokošolski zavodi, mestne knjižnice, določeni zdravstveni domovi, del javne uprave, itd. Kmalu za tem se je zgodila največja splošna stavka v vzgoji in izobraževanju, ki sta jo pospremili še stavki policistov in zdravstvenih delavcev, javno pa smo jo podprli tudi v Iskri. Žal so nove stavke že napovedane, saj se v vmesnem času ni nič premaknilo v smeri izboljšanja položaja zaposlenih, tako v javnem kot tudi v zasebnem sektorju, kjer so delavci in delavke še nižje plačani kot v JS.

Naš Delovni odbor za visoko šolstvo je podal pripombe na predlog novele Zakona o visokem šolstvu, ki je bil v javni razpravi od 24. januarja do 2. februarja. Sicer smo izrazili zadovoljstvo, saj trenutno stanje kaže na napredek v odnosu ministrstva do akterjev, ki so pri pripravi predloga sodelovali, posebno v primerjavi s prejšnjimi predlogi, katere je ministrstvo po začetnih usklajevanjih v javno razpravo poslalo z močno spremenjeno vsebino, ne da bi o tem obvestilo ostale akterje. Kljub temu pa z naše strani bojazen o nenadejanih spremembah še obstaja, saj nismo pozabili mnogih preteklih izkušenj, ko je vlada, na primer leta 2016 določene člene Zakona o visokem šolstvu amandmirala in s tem povzročila precej težav, pa leta 2017, ko so številni zaporedno ali vzporedno vpisani študenti/ke čez noč ostali brez vseh pravic iz naslova študentskega statusa. Dogajanje bomo spremljali.

Pokomentirali pa smo tudi intervju gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je podal nekaj škodljivih in nesmiselnih izjav na temo prekarnosti. Pa tudi predavanja o trgu dela, mobilnosti in karieri na sejmu Informativa ter gospodarski usmeritvi univerzitetnih informativnih dni, ki so se zgodili v začetku meseca februarja. Vabljeni k branju!

ZDRAVSTVENI DOM ZA ŠTUDENTE

V Iskri smo na Ministrstvo za zdravje poslali dva dopisa (20. decembra in 3. januarja). V obeh nas je zanimalo, ali je bila kakšna odločitev glede pripojitve Zdravstvenega doma za študente (ZDŠ) k Zdravstvenemu domu Ljubljana (ZDL) že sprejeta.

Več kot mesec dni nismo prejeli nobenega odgovora, kljub temu, da so ob predaji 12 tisoč zbranih podpisov za ohranitev ZDŠ kot samostojnega zavoda javno obljubili, da nas bodo o kakršnihkoli spremembah ali odločitvah obveščali SPROTI. 23. februarja so nas z ministrstva obvestili, da do pripojitve ZDŠ-ja k ZDL-ju ne bo prišlo, dokler ne bo dosežen konsenz med vsemi deležniki. Iz napisanega je razvidno, da ministrstvo ideje o pripojitvi ne bo kar tako opustilo, kar pa jim še vedno omogoča lani septembra sprejeta novela Zakona o zdravstveni dejavnosti. V Iskri bomo zato situacijo spremljali še naprej, saj nikoli ne  vemo, kaj prinesejo letošnje parlamentarne volitve …

ŠE KRATKA NAPOVED

Iskrin Delovni odbor za okoljevarstvo v aprilu pripravlja okoljski seminar na temo trajnostne mobilnosti, v sklopu katerega bodo med drugim organizirali tudi okroglo mizo, razpravo in filmski večer. Vsi dogodki bodo preizpraševali vpliv prometa na zdravje, okolje, javni prevoz in ostale oblike ter elemente trajnostne mobilnosti. Spremljajte nas – več informacij podelimo kmalu!

PROŠNJA ZA DONACIJE

Če si že zaposlen/a in prejemaš plačilo za svoje delo, te zelo lepo prosimo, da nam solidarno nakažeš poljubno donacijo, ki nam bo zelo olajšala delo in so-omogočila izvedbo vseh planiranih projektov.

Študentska Iskra je neprofitno študentsko društvo, kar pomeni, da je naše financiranje omejeno na članarine članov/ic in priložnostne projektne prihodke. Vse delo, opravljeno za društvo in v dobro širši študentski populaciji, opravljamo neplačano. Udeležbe na sestankih, javni shodi, predaje pisem, vse to počnemo zato, da zastopamo glas študentstva; tam nismo po dolžnosti, kot so uradni študentski predstavniki, temveč se organiziramo kot progresivni, angažirani študentje/ke, katerih glas je pogosto nezastopan in neslišan. Vse naše aktivnosti in dogodki, namenjeni javnosti, so rezultat našega prostovoljnega dela in dobre volje.

Če smo te prepričali in želiš Iskri nameniti del sredstev, lahko to storiš z nakazilom na račun Študentskega društva Iskra odprt pri Delavski hranilnici (TRR: SI56 6100 0000 4335 277; Referenca: SIOO; Koda namena: CHAR – Dobrodelno plačilo; Namen: Donacija v podporo študentskemu društvu). Iskrena hvala!

KONTAKTIRAJ NAS, PRIDRUŽI SE!

Za več informacij o aktualnem dogajanju v Študentskem društvu Iskra odklikaj na našo spletno stran, spremljaj naša Facebook in Twitter, poglej na naš You Tube kanal, se naroči in redno prejemaj naš obvestilnik!

Prijaviš se preprosto tako, da nam pišeš na naš elektronski naslov (studentska.iskra@gmail.com) ali na FB stran. Z veseljem in brez zadržkov lahko povabiš prijatelje in prijateljice ter znance, da nam sledite in spremljate relevantne informacije za vse pripadnike študentskih vrst in širše.

Deli članek